Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Centrum pro uprchlíky v Brně vydalo skoro čtyřicet tisíc oprávnění k pobytu

Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Brně vydalo za pět měsíců téměř čtyřicet tisíc oprávnění k pobytu. Dnes to řekla mluvčí kraje Alena Knotková. Doposud kraj poskytl bezplatné ubytování 8 291 uprchlíkům, například v hotelech nebo ubytovnách. V pohotovostním režimu má také stanové městečko nedaleko Brna.

Asistenční centrum spustilo provoz 2. března. Do 1. června fungovalo na výstavišti, od té doby je v budově Výzkumného ústavu stavebních hmot v Hněvkovského ulici. Přístupné je ve všední dny od 8:00 do 17:00, o víkendech je zavřené. „Do 1. června bylo v centru odbaveno 34 416 uprchlíků a ubytování bylo poskytnuto 7 142 osobám," uvedla pro ČTK Knotková. Ke dnešku je vydaných 39 950 oprávnění k pobytu.

Momentálně kraj ubytovává 6009 ukrajinských uprchlíků. „Je to v hotelech, penzionech, ubytovnách, středoškolských internátech, na farách, několik jich je v městských a obecních bytech. Volných lůžek máme 729," řekla Knotková.

Ukrajinci prchají kvůli válce s Ruskem, které jejich zemi napadlo 24. února. Od té doby utekly do jiných zemí Evropy miliony lidí.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, boje, Jihomoravský, uprchlík, Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Nic nepochopil, už více jak 40 let se Ukrajincům říká úkačka - odtud UK, všichni to vědí. A mimochodem, v tento stát má do demokracie daleko, tady je to pouze dzdáni a zbožné přání. Vládnou nám hlupáci, kterým záleží na UKáčkach a na občany kašlou.Demokracie skončila v roce 38, teď tady vládnou, nelze se vyjádřit, chtělo by to defenestraci. Svým způsobem je to postupně horší než v roce 1989.

Pátek, 5. srpna 2022, 00:01Odpovědět

Emil Figl

A díky za tip na knihu. Já se také zajímám o geopolitiku a historii a snažím se jí pochopit ze všech možných zdrojů. Dám vám také jeden tip: mezinárodní zkratka Ukrajiny je “UA”. “UK” znamená “United Kingdom” (Spojené Království Velké Británie). To by jste měl vědět, když jste tak sečtělý.

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 20:14Odpovědět

IVAN FILIPEC

Proč používají fašistické symboly?

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 20:12Odpovědět

Emil Figl

Ano, máte pravdu, jsem mladý. Narodil jsem se a žil v demokracii. Stejně jako by si v demokracii přáli žít i mí přátelé z UA: Doktorka, která utekla z východu Ukrajiny i se svojí pubertální dcerou - absolvovali neskutečnou, dlouhou a strastiplnou cestu. Mladý grafik z Irpině, který si na předměstí vybudoval krásný dům a který mu během pár dní zničili rusové. Mladá dívka z Oděsy, která sem utekla se svou babičkou a malým bratříčkem, poté co jim ruská raketa zabila maminku. AZOV se zrodil jako reakce na proruské milice. Kdo je nacionalista? Ten kdo má rád svou zemi a nechce být součástí diktatury?

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 20:10Odpovědět

IVAN FILIPEC

Přečtěte si něco od novináře Milana Syručka, novináře který se učastnil na mnoha válkách ve světě, narodil se v roce 1932.

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 19:19Odpovědět

IVAN FILIPEC

Ano máte pravdu, utekli před válkou. Utekli z rozbombardovaného Dombasu, pokud vím ta v roce 2016 to bombardovala UK armáda a útočili tam prapory Azov, to jsou UK nacionalisti. Proběhlo to i v naši televizi, to vám nic neříká, to se nehodi do krámu dnešni propagandy. Jste moc mladý, UK do roku 1974 nebyla, malá část nešniho území byla Ukrajinou v roce před Velkou válkou. Když já četl o dějinách Ruska, Polska, Rakouska Uherska, tak vy jste s prominutím ani nebyl v plánu zrození.

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 19:14Odpovědět

Emil Figl

Já znám osobně několik lidí z UA, kteří sem přišli hledat azyl před válkou. Hodně žen s dětmi, nebo širší rodinou. Často vysokoškolsky vzdělaní. Pomáhal jsem jim hledat práci i ubytování. Mají za sebou neskutečné příběhy. Jejich města byly bombardovány ruskými fašouny a tím, že vycestovali sem, zachránili mnozí život sobě a svým dětem. Ivane, jestli vám chybí tábory, přestěhujte se do russka, třeba vám tam nějaký ukáží zevnitř. Svoloč jste vy.

Čtvrtek, 4. srpna 2022, 19:02Odpovědět

IVAN FILIPEC

Když se utíkalo na západ, tak vás zavřeli do tábora, ven pouze na propustku a dokud vás důkladně neprolustrovali, tak jste byli zavřeni. Z UK sem přišli mnozí, většina z oblasti kterých se válka nedotkla. Sami Ukrajinci, kteří tam žijí a tady mají známé, vrdí že k nám předevšim odešla SVOLOČ. Pokud mám informace, tak v Polsku je už dávno omezili, v Německu, pokud mají majetek minimálně v hodnotě 6 tisíc EUR, tak nedostanou nic a musí se postarat, nejdříve je ale prolustrují. My sme sem pustili i takové, co byli na UK zločinci různého charakteru. Až skončí válka na UK, tak UK bude menší.

Středa, 3. srpna 2022, 13:55Odpovědět

Centrum pro uprchlíky v Brně vydalo skoro čtyřicet tisíc oprávnění k pobytu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.