Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně chtějí, aby vznikl dům pro seniory za více než půl miliardy

Na větší a modernější domov v Nopově ulici v městské části Brno-Židenice se můžou těšit jihomoravští senioři. Nová budova nahradí stávající zařízení, které už několik let nevyhovuje kvůli špatném technickému stavu. Součástí plánovaného objektu je terapeutická zahrada nebo zelená střecha, proměnou projde i okolí. První obyvatelé se do domu nastěhují v roce 2027.

Dobrou zprávu přineslo penzistům vedení brněnské radnice. S myšlenkou na opravu domova důchodců na Nopově přišli radní už v roce 2016, před dvěma lety se ale jejich plány změnily. Protože stávající budova dlouhodobě nevyhovuje moderním standardům, jako nejlepší řešení se ukázalo objekt zdemolovat a postavit úplně nový.

Obydlí tak stavbaři ušijí přímo na míru klientům a navýší jeho kapacitu ze současných 225 lůžek na 300. Objekt rozdělí do pěti nadzemních pater a jednoho podzemního podlaží s celkem deseti odděleními. Obyvatelé v domově najdou terapeutickou zahradu nebo pobytové terasy. Součástí bude i zelená střecha.

První svého druhu

Brno se do stavby podobného zařízení pustí poprvé ve spolupráci se soukromým sektorem. Po dvou letech od zahájení koncesního řízení vybralo skupinu, již bude mít celý projekt na starost. „Vše se tím urychlí. Stavět se začne v roce 2024 a první obyvatelé by se mohli do domova nastěhovat na počátku roku 2027,“ informovala primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Budovu postaví na městských pozemcích koncesionářská skupina BeneVita za 651 milionů korun. Peníze město soukromému společenství splatí v následujících třiceti letech a poté si provoz domova převezme.

Na výši částky, kterou klienti zaplatí, ale spolupráce veřejného a soukromého sektoru nebude mít žádný vliv. Nadále se bude řídit podle ministerské vyhlášky, příspěvku na péči a částečně i úhrad od zdravotních pojišťoven. Počítá se také s příspěvky ze státního rozpočtu a od Jihomoravského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LIVINGSTAV

Štítky Brno, senioři, domov, stavba, péče, zdraví, Markéta Vaňková, ODS, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně chtějí, aby vznikl dům pro seniory za více než půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.