Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Blansko finišuje s opravou náměstí. Lidé tam osvěží mlžítkem

Lidé v Blansku trpělivě vyhlíží opravu náměstí Republiky, které od letošního jara podstupuje proměnu. Místo parkovacích míst vznikne na ploše zeleň, nový mobiliář i mlžítko. Dělníci hlásí, že mají většinu prací hotovu. Lidé se na výsledek jejich práce podívají na živo poprvé v srpnu.

Z náměstí Republiky v Blansku se ozývá stavební ruch od polovinu května. Dělníci zvelebují veřejné prostranství, aby se lidé z okresního města už v sprnu posadili na nové lavičky a osvěžili se rozprášenou vodou z mlžítka. 

Stavebníci mají už většinu úprav plochy mezi Poduklím, bankou a městským úřadem hotovou. „Čeká nás ještě dodělání velkoformátové dlažby, umístění osvětlení a položení zbývajících obrubníků. Na závěr položíme travnaté koberce,“ popsal stavbyvedoucí René Hrazdira investici, jež vyšla na zhruba deset milionů korun.

Vydlážděné je z velké části také nové parkoviště. Podle Leony Voráčové z blanenského odboru pro vnější vztahy bude parkovací plocha menší, ale počet míst zůstane stejný díky efektivnějšímu využití plochy. Auta od zbytku náměstí oddělí zídka. 

Náměstí ale už nebude doménou aut a jejich řidičů, jak tomu bylo dříve. Původní asfaltové parkoviště nahradí plochy plné zeleně. Místo aut si na místě odpočinou kolemjoudící díky novému mobiliáři, který nabídne téměř třicet nových laviček a dvě dřevěná posezení. 

Novinkou je také mlžítko, které přijde vhod v horkých letních dnech. „Zařízení bude umístěno v jednom ze zelených kruhů. Lidé stisknou tlačítko a zařízení vyrobí vodní mlhu. K příjemnějšímu klimatu přispěje také bílá dlažba,” vysvětlil Jiří Svoboda z investičního oddělení blanenského městského úřadu 



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Záboj

Štítky Blansko, náměstí, rekonstrukce, parkoviště, Jiří Svoboda, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko finišuje s opravou náměstí. Lidé tam osvěží mlžítkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.