Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v Brně nahlédli do uzavřeného kostela, který čeká na opravu

Do útrob kostela svaté Maří Magdalény, který se rozkládá při brněnské Františkánské ulici, mohli dnes výjimečně zavítat věřící i turisté. Ohrožená památka, jíž hrozilo zřícení, už je tři roky zavřená a čeká na náročnou rekonstrukci. Kdy se chrám vrátí do provozu, jisté není.

O uzavření kostela ze 17. století rozhodlo Biskupství brněnské v létě roku 2019, kdy vyvrcholily dlouhodobě se kupící problémy se statikou a technickým stavem budovy. Poslední kapkou byla havárie vody, která způsobila podmáčení základů s fatálními důsledky.

„S ohledem na obrovskou finanční náročnost podchycení bylo provizorní zajištění kostela prováděno po etapách necelé tři roky," popsal technik stavebních investic brněnského biskupství Pavel Šulák s tím, že podepřít se musela věž i klenba hlavního prostoru brněnského chrámu.

Kostel v centru Brna je tři roky zavřený. Termín rekonstrukce je v nedohlednu

Téměř tři roky uplynuly od poslední bohoslužby v brněnském kostele svaté Máří Magdalény. Chrám nacházející se v centru moravské metropole je stále v bídném technickém stavu a zatím není jasné, kdy podstoupí náročnou a především nákladnou...

Podle odborníků je památka v srdci moravské metropole momentálně zajištěná a nikoho neohrožuje. I proto se dnes kostel mohl ku příležitosti svátku své patronky otevřít veřejnosti. Lidé tak mohli na vlastní oči spatřit mohutnou dřevěnou podpěru klenby v prostoru kněžiště. 

„Je mí líto, do jak strašného stavu se tak krásná historická stavba dostala. Po dlouhé době jsem se dovnitř podíval letos o Noci kostelů. A doufám, že se sem jednou vrátí i nedělní mše,“ svěřil se dnešní návštěvník Ivan Prokop s tím, že dojem z chrámu mu dlouhodobě kazí také množství žebrajících lidí, kteří se okolo památky shlukují.

Chystá se finální oprava

Provizorní záchrana památky, jež stojí na místě bývalé synagogy, ubránila novorománskou kostelní věž před zřícením. Zároveň se ale chrám jako jediná stavba svého druhu v Česku dostal na seznam nejohroženějších památek Jihomoravského kraje. Hlavní část záchranných prací totiž uzavřený církevní objekt, jenž neustále podstupuje geodetické sledování a tenzometrické měření, ještě čeká.

Komplikací pro znovuotevření kostela svaté Maří Magdalény jsou peníze. Investice do záchranných prací už vyšly na několik milionů korun. Datum finální opravy je proto zatím nejasné. „Doposud veškeré náklady na provizorní zajištění nesla sama správa kostela, s ohledem na velký objem peněz, jež si doposud práce vyžádaly, bylo nutné finance řešit půjčkami. Ty se nám ale postupně daří splácet z darů,“ sdělil již dříve rektor kostela Jaroslav Čupr

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kostel svaté maří magdaleny, rekonstrukce, církev, biskupství brněnské, kostel, oprava, chrám, Marie Magdalena, Brno, Jaroslav Čupr, Noc kostelů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně nahlédli do uzavřeného kostela, který čeká na opravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.