Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koupaliště na jižní Moravě drtí ceny energií. Náklady stouply o miliony korun

Letní sezona na jihomoravských koupalištích je v plném proudu. Kvůli rostoucím cenám energií se však provozovatelé sportovišť potýkají s problémy. Situaci řeší zvyšováním vstupného nebo přísnějším měřením strojoven. Omezení vodních atrakcí ale neplánují.

Venkovní bazény v Jihomoravském kraji se po dvou letech omezeného provozu vrací zpět do klasického letního režimu. Hladký návrat k normálu ale komplikují zvyšující se ceny enrgií. Podle sportovišť stouply náklady na provoz až o polovinu. 

„Výdaje na elektřinu, plyn a vodu se nám oproti loňsku zvedly o šedesát procent, tedy o více než čtrnáct milionů korun. Vyhlídky na příští rok jsou ještě výrazně horší, čekáme nárůst až o sto procent,“ uvedla mluvčí společnosti Starez, která v Brně spravuje několik plováren, Michaela Dittrichová. Městská firma obhospodařuje například koupaliště Riviéra nebo Zábrdovice. 

Loni se návštěvníci brněnských koupališť museli smířit se zdražováním. V letošní sezoně chce ale Starez, rostoucím nákladům navzdory, současné ceny vstupného zachovat. V plánu není ani omezení atrakcí, a tak se mohou brněnští milovníci letních radovánek těšit na vodní děla, tobogány či chrliče vody. 

Šetřit se musí

Opačná situace potká plavce v Blansku. „Vstupné jsme letos zdražili o dvacet procent. Dospělí za celodenní lístek zaplatí sto deset korun, jejich malým ratolestem stačí padesátikoruna,” řekl vedoucí provozu Aquaparku Blansko Pavel Ševčík. Atrakce však nebudou omezené ani tam.

Zdražování vstupného není jediným způsobem, kterým provozovatelé sportovišť bojují s dopady stále rostoucích nákladů. Podle Dittrichové začala některá brněnská koupaliště šetřit prostřednictvím měření a regulací strojoven. Plánují také využití alternativních zdrojů energií. 

Kyjov dokončuje největší investici v historii. Po letech otevře koupaliště

Naposledy vyrazili lidé ke kyjovskému koupališti v létě 2019, po další dvě sezony zůstal komplex opuštěný. Za jeho uzavření mohla částečně koronavirová epidemie, ale především havarijní stav bazénů, které trpěly velkými úniky vody. Návštěvníky...

Na jihomoravské poměry levnější koupání čeká na zájemce na nově zrekonstruovaném koupališti v Kyjově. Tamní lovárna návštěvníky láká po třech letech, kdy byl původní bazén z přelomu padesátých a šedesátých let uzavřen. Za celodenní vstupné ve výši devadesáti korun si užijí dlouhý plavecký bazén, perličkovou lázeň nebo vodní houpačku. 



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koupaliště Zábrdovice

Štítky koupaliště, zdražování, energie, JMK, léto, Jihomoravský kraj, sportoviště, Michaela Sejnová, Blansko, Brno, Zábrdovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště na jižní Moravě drtí ceny energií. Náklady stouply o miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.