Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chvilkaři chtějí rezignaci ombudsmana. Jste xenofobní, tepou ho

Otevřený dopis s výzvou k rezignaci adresovaný ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi vhodili do poštovní schránky zástupci spolku Milion chvilek. Ochránce práv se podle neziskovky nestará o rovnost lidí před zákonem. Nemá cenu to vyvracet, reagoval Křeček.

Výzvu k odstoupení odeslali veřejnému ochránci práv organizace včetně spolku Milion chvilek, který se v České republice zviditelnil angažovaností v kritice bývalého premiéra Andreje Babiše. V otevřeném dopise tvrdí, že čtyřiaosmdesátiletý ombudsman popírá smysl svého úřadu, a neměl by proto zůstávat ve své funkci.

Jako jeden z důvodů požadovaného odstoupení uvádějí aktivisté kontroverzní výroky, jimiž na sebe Stanislav Křeček v minulosti strhl pozornost. Negativní odpovědi se mu dostalo například na jeho slova o romské komunitě žijící ve vyloučených lokalitách, která zvedla ze židle i ředitele Romodromu. 

Ředitel Romodromu chce odvolání ombudsmana. Nelíbí se mu jeho výrok o Romech

Ředitel občanského sdružení Romodrom Nikola Taragoš chce podle serveru Romea.cz usilovat o odvolání ombudsmana Stanislava Křečka z funkce. Ten veřejně projevil svůj názor na situaci Romů žijících ve vyloučených lokalitách. Jak potvrdila Kancelář...

Křeček dnes redakci potvrdil, že se k výzvě zatím dostal jen zprostředkovaně, jelikož mu korespondence ještě nedošla. „Nemá cenu, abych se pokoušel vyvracet konkrétní nařčení uvedená bez důkazů a kontextu, protože autoři si evidentně udělali názor, který budou prosazovat bez ohledu na skutečnost," řekl Drbně ombudsman.

Bagatelizace rasismu a xenofobie

Podle jeho slov prohlubují podobné dopisy rozdělení české společnosti. Chvilkaři v textu uvedli, že se Křeček vyjadřuje xenofobně, bagatelizuje rasismus a upřednostňuje své osobní dojmy před důkladným prošetřením případů. „Není možné dávat rovnítko mezi činnost ombudsmana a výhradně oblast rovného zacházení. Nejčastěji se na mne lidé obracejí kvůli ochraně před jednáním úřadů a dalších institucí," vysvětlil ombudsman.

Nedůvěra a šikana. Ombusman Křeček omezil kompetence své zástupkyni

Rázné rozhodnutí přišlo od veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, který odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové všechny agendy. Organizační změnu argumentuje nedůvěrou a ostražitostí ze strany zástupkyně, která ztěžovala pracovní spolupráci....

Aktivisté se ale dušují, že je úřad ombudsmana zásadní pro udržení principů demokratického státu, a nechtějí proto přihlížet stavu, ve kterém se nyní nachází. „Potřebujeme takového ombudsmana, který bude svůj úřad vykonávat důstojně, řádně, empaticky a nediskriminačně," stojí v otevřeném dopise.

Ve výzvě naráží Milion chvilek také na nedávnou kauzu pracovní agendy, kterou Křeček odebral své zástupkyni Monice Šimůnkové. Organizační změnu argumentoval ombudsman nedůvěrou a ostražitostí ze strany Šimůnkové, jež podle jeho slov na úřadě ztěžovala pracovní spolupráci. Jeho zástupkyně ale uvedla, že za omezením jejích kompetencí stojí netolerance rozdílných názorů ze strany Křečka.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Veřejný ochránce práv

Štítky ombudsman, veřejný ochránce práv, křeček, Milion Chvilek, Stanislav Křeček, otevřený dopis, Andrej Babiš, Monika Šimůnková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Vy jste teda ale musel dostat pořádnou šlupu do hlavy! :D

Pátek, 12. srpna 2022, 11:50Odpovědět

IVAN FILIPEC

Fígle, podívej se na ten polský film, dávali to naposledy Slováci a zjistíš, kdo plní čí kvóty, je vidět, jak propaganda umí vymývat mozky. Chytrému napověz, hlupáka kopni, ale někoho nestačí ani kopnout, aby se mu rozsvítilo.

Úterý, 9. srpna 2022, 23:32Odpovědět

Emil Figl

Á pan Filipec opět plní kvóty z Kremlu. Kolik vám platí za každý ten nesmyslný příspěvek?

Úterý, 9. srpna 2022, 18:04Odpovědět

IVAN FILIPEC

Znovu se vrátím k témat, tady se v mediich stále objevuji mylné informace. Začnu u rómu. Stále se omílají Lety a je to pravda z 10%, tábor tam byl už před rokem 38 a byl určen pro nepřizpůsobivé občany. Že většina byli cikáni a historici to potvrdili je pravdou. Že to hlídali čeští četníci je taky pravdou a jelikož mezi touto etnikou byla hygiena nic moc, tak museli umírat na různé nemoci. Určitě se měli líp než v jiných táborech po Česku, a nebylo jich málo, ale o tom se moc nemluví, těch skutečných kncentráku tady bylo dost. A takovou maličkost o lžích a chudácích Ukrajincích. Viděl jsem Polský film VOLYNĚ,viděl jsem dost dokumentů o zvěrstvech, ovšem tento film mnou otřásl. Ukrajinci v zájmu čistoty rasy vraždili Poláky,Židy a svoje spoluobčany, kteří odmítli spolupracovat nebo schovávali třeba polské či židovské děti. oni je nestříleli, oni použivali vidle, sekery, těhotným rozpárali břichy, děti zabalili do snopů a pak zapálli. Vím z jiného dokumentu, že i otrlí němečtí okupanti z toho byli zhnuseni, to už je co říci. Prostě Ukrajinci nenáviděli všechny a jejich popové je v tom utvrzovali.

Úterý, 9. srpna 2022, 16:33Odpovědět

IVAN FILIPEC

Chvilkaři a sluničkáři by měli hlavně požadovat odstoupeni této neschopné a všehoschopné vlády, která občany zadlužuje na úkor UK. Vlády, která se stará o sebe, UK a Německou ekonomiku a na svoje občany zvysoka kašle. Chtělo by to starou dobrou defenestraci.

Čtvrtek, 21. července 2022, 11:02Odpovědět

Diskutér T.

CO DOKÁZALI CHVILKAŘI A SLUNIČKÁŘI??????? JEN SAMÉ PROTESTY, ALE PRO VLAST NIKDE NIC A JEŠTĚ JEDNOU OPRAVDU NIC.......VYŘVÁVAT NA TRIBUNĚ - TO JE JEJICH, ALE NEVIDÍM VÝSLEDKY JEJICH VYBEKOVÁNÍ.

Středa, 20. července 2022, 17:22Odpovědět

Chvilkaři chtějí rezignaci ombudsmana. Jste xenofobní, tepou ho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.