Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dělníky na Babím lomu zlobí fasáda. Rozhledna otevře v půlce prádznin

Turisticky oblíbená rozhledna u Lelekovic na Brněnsku je od loňského léta zavřená kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Původní plány počítaly pouze s tříměsíční pauzou, naposledy ale šance na návrat výletníků zhatily v červnu problémy s fasádou. Starosta obce nyní doufá, že vyhlídkovou věž zpřístupní v polovině prázdnin.

Rozhledna Babí lom, která návštěvníky vítala přes šedesát let bez opravy, loni v červenci začala dosluhovat. Na ochozech odpadávala podlaha, kvůli čemuž do stavby zatékala voda. Vedení obce, která se o objekt stará, proto zavelelo k nutné rekonstrukci.

Práce měli stavaři dokončit loni na podzim, poté to vypadalo, že se na věž výletníci vrátí letos na začátku letních prázdnin. Ani to se však kvůli vadám na fasádě nepodařilo, a lidé si tak na výhled z rozhledny budou muset ještě pár týdnů počkat. 

„Problémy se podařilo poměrně rychle vyřešit a vše nyní vypadá na dobré cestě. Na přelomu července a srpna proběhne kontrola, poté věž zpřístupníme veřejnosti,“ sdělil Drbně starosta Lelekovic Aleš Mikauš (nez.). 

Neplánované změny

Na projekt si vesnice minulé léto vyhradila milion korun a termín dokončení stanovila na říjen. S postupem času se ale práce stavařům komplikovala a zamýšlený výsledek stále nepřicházel. 

„Snažili jsme se dotáhnout pokládku dlažby, aby mohl být přes zimu otevřen minimálně spodní ochoz. Avšak oprava je podstatně většího rozsahu, než byl původní plán,“ informoval v listopadu na webu Lelekovic Mikauš.

Turisticky vyhledávaný cíl tedy zůstal zavřený i přes zimní měsíce, práce pak pokračovaly na jaře za lepšího počasí. Nakonec se rozhodlo, že stavba dostane právě i novou fasádu, a celý projekt se tak prodražil na dva miliony korun. Jihomoravský kraj se obci nedávno rozhodl pomoct a na rekonstrukci poskytl 300 tisíc korun ze svého rozpočtu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy.cz

Štítky Brněnsko, rozhledna, Babí lom, turistika, výlet, příroda, rekonstrukce, fasáda, Lelekovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Na Babí lom mám krásné osobní vzpomínky. Když mi bylo 32 let, přišel jsem tam o panictví s jednou starší dámou. Zdravím tímto paní Irenu do Domova pokojného stáří.

Úterý, 19. července 2022, 08:11Odpovědět

Dělníky na Babím lomu zlobí fasáda. Rozhledna otevře v půlce prádznin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.