Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno oslaví narozeniny Mendela na rozkopaném náměstí

Brno se o víkendu chystá na velkolepou oslavu dvoustého výročí od narození světoznámého vědce Gregora Johanna Mendela. Narozeninová party ale budí rozpaky. Město nestíhá rekonstrukci Mendlova náměstí, které stále připomíná staveniště. Badatel nedostane včas ani dary v podobě sochy a opraveného skleníku.

Několikaleté plány na veselici na počest kulatého výročí narození vědce a opata Mendela se v posledních týdnech z očí Brňanů vytrácí. Tisícům návštěvníků a pozvaným vědcům, kteří do města za pár dní zamíří, se totiž naskytne pohled na rozkopané Mendlovo náměstí. Rekonstrukce plochy, jíž měla už vévodit na genetikovu počest vyrobená socha, se totiž prodloužila.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Filipa Poňuchálka se nyní počítá s dokončením oprav, jež zahrnují proměnu centrální plochy nebo výměnu vodovodního řádu, až na přelomu listopadu a prosince. „Jedním ze zásadních důvodů zpoždění je výsadba velkého množství zeleně, které nám letní měsíce neumožňují. Nenavyšují se náklady, ale objem investic do rekonstrukce Mendlova náměstí," vysvětluje Drbně mluvčí.

Zpackaná oslava, zní z opozice

Situace s nedokončeným náměstím rozhořčila opoziční politiky, podle kterých jde o nezvládnuté načasování akce a zpackanou týdenní oslavu, která se v moravské metropoli připravovala několik měsíců. „Hlava mi nebere, jak takhle velkou událost mohlo vedení města takto zpackat. Gregora Johanna Mendela zná každý, můžeme být hrdí na to, že v Brně působil a vedení jednu z mála takhle velkých akcí, která má mezinárodní ohlas, takhle pokazí,“ čertí se opoziční zastupitel René Černý (ANO), který se letos chystá při komunálních volbách zabojovat o post primátora. 

Vinu za současnou situaci svádí na svého konkurenta Petra Hladíka (KDU-ČSL), náměstka brněnské primátorky. Druhého nejvýše postaveného politika Brna ale nechávají výtky opozičníka chladným. Podle něj bylo od zadání veřejné zakázky zřejmé, že stavební práce potrvají i v době konání festivalu. 

Je to škoda, ale oslavy se odehrají i tak. Rekonstrukce už byla nutná, protože stav náměstí byl otřesný. Nejde totiž jen o výměnu dlažebních kostek, ale také o nové technické sítě. Je to složitá spolupráce několika subjektů,“ sdělil redakci Hladík.


Současná podoba Mendlova náměstí

Kritizovaná socha ještě nestojí

Oslava Mendelových narozenin, která odstartuje v neděli slavnostní bohoslužbou, zahrnuje hudební koncerty i přednášky přibližující život a dílo slavného genetika. Hlavní program se odehraje v prostorách Augustiniánského opatství, jež se nachází v těsné blízkosti opravovaného náměstí. Podle Hladíka se ale do prostor vejdou tisíce lidí, a festival tak narušený nebude.

Součástí plánů bylo původně také odhalení průchozí dvacetimilionové sochy Hrachovina, jež schytala kritiku od odborníků, a otevření zrekonstruovaného Mendlova skleníku. Ani to se v době konání Mendel Festivalu kvůli rozkopanému náměstí neodehraje. 

Dvacet milionů za banální dílo? Výtvarníci kritizují neziskovku i Brno za sochu pro Mendlovo náměstí

V letošním roce oslaví Brno výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, který se do světových dějin zapsal díky svým pokusům s křížením hrachu. Připomenutím života a díla opata má být také jeho nová socha. S...

Socha pro Mendela, na kterou se zatím vybralo necelých 220 tisíc korun, je už hotová. Na umístění ale pořád čeká.. „Původně jsme ji na náměstí v době festivalu mít chtěli, ale nakonec z toho sešlo i kvůli posunuté soutěži. Umístit bychom ji mohli v říjnu. Mendelův skleník, který stával na zahradě Augustiniánského opatstvíbude obnovený v listopadu,“ řekl za organizaci Společně, která festival pořádá, ředitel Jakub Carda.

Rekonstrukce se plánovala roky

V Brně se proměna plochy řeší již několik let. Dosud totiž podle architektů nesplňovala funkci náměstí. Roku 2018 proto město vyhlásilo veřejnou soutěž na přestavbu problematického prostoru. Kancelář architekta města Brna, jež tehdy z návrhů vybírala ty nejlepší, ocenila výtvor architektonického studia Palaščák. K rekonstrukci Mendlova náměstí za stovky milionů korun ale nakonec vůbec nedošlo a odložila se na neurčito.

Současné vedení města nakonec, a to i kvůli oslavám na počest slavného genetika, zvolilo pouze dílčí úpravy prostoru. Proměna podle návrhu architektů Chybik+Kristof za 150 milionů korun odstartovala loni. Stavebníci nyní mění umístění zastávek městské hromadné dopravy, v plánu je také vysazení zeleně či vydláždění prostranství červenými žulovými kostkami. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Mendlovo náměstí, rekonstrukce, mendel festival, Gregor Mendel, Brno, slavnost, socha, festival, skleník, Petr Hladík, architekt, narozeniny, René Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Víte co je to Mafie ? To dávno nejsou mobsteři fyzicky se dožadující výpalného .Dnešní mafie má charakter uhlazených elegánů chodících a platících lokálními politiky ,majitelů firem co vyhrávají zakázky magistrátu , kamarádi kamarádů napříč soudním systémem. Mafie je dávno přisátá na státních zakázkách a dotacích a bez ní se v tomhle městě/ státě nic stíhat nebude ...

Sobota, 16. července 2022, 15:09Odpovědět

Joseph Xspy

Ano ,oslavy Mendela na bahně Jako by nevěděli za jak dlouho je chtějí oslavit .Tak snad vyhrála alespoň nejlevnější nabídka ,když už jde o další brněnskou hurá akci co klasicky nedopadla dle skvělých léta připravovaných plánů .

Sobota, 16. července 2022, 14:45Odpovědět

Emil Figl

Brno je tento rok v naprosto otřesném stavu. Místo pro život místních občanů usurpuje otřesné značení ZNAKOM na každém rohu. Ukazuje se totální neschopnost plánovačů a logistiků z radnice. Vzpomeňte si na to u komunálních voleb.

Sobota, 16. července 2022, 09:58Odpovědět

Brno oslaví narozeniny Mendela na rozkopaném náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.