Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalý lom u Rudic ovládnou turisté. Vydají se po naučné stezce

Opuštěná pískovna u Rudic na Blanensku každé léto láká stovky zvídavých výletníků. V jezírkách bývalého kaolinového lomu se lidé koupou, lokalita je díky své pestrobarevné přírodě zajímavá například i pro fotografy a filmaře. Turisty vyhledávanou zastávku nyní ochranáři přidali na seznam chráněných oblastí a vybaví ji také naučnou stezkou.

Dobrou zprávu si pro návštěvníky oblíbené jihomoravské lokace přichystali moravští ochránci přírody. Lom Seč, který se nachází zhruba třicet minut autem od Brna, povýšili na přírodní památku. Co to znamená pro budoucí návštěvníky? Oficiálně povolený vstup. Ovšem pouze za určitých podmínek.

„Tím, že došlo ke zrušení dobývacího prostoru a nehrozilo tak jeho další rozšiřovaní do okolních lesů, mohl být lom vyhlášen přírodní památkou s omezeným vstupem,“ uvedl ředitel lesního podniku brněnské Mendelovy univerzity Tomáš Vrška.

Místo se k těžbě jílu a písku využívalo od poloviny 20. století až do roku 1993. Přiléhal k němu navíc schválený dobývací prostor dvakrát větší než samotný lom. Na tom, že se v lokalitě těžit nebude, se po delších jednáních dohodla Mendelova univerzita v Brně, která je vlastníkem pozemků, obec Rudice, Český báňský úřad a Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Dodržujte pokyny, prosí ochranáři

Právě Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny teď ve spolupráci s Klubem českých turistů chystá pro výletníky novinku. Naučná stezka, která povede celou oblastí, lidi seznámí se všemi zajímavými přírodními úkazy. Zároveň také udá jasnou trasu, po které by se lidé měli pohybovat.

„Předmětem ochrany jsou spodnokřídové sedimenty označované jako rudické vrstvy uložené v hlubokých krasových depresích, takzvané geologické varhany s nálezy křemenných geod, fosilií, jurských rohovců,“ dodal Vrška. Pod křídla si ochranáři vzali například také populace obojživelníků, jako jsou kuňky obecné, nebo nepříliš hojnou zeleň, mezi kterou patří plavuň vidlačka. 

V dřívějším pískovcovém dolu se turisté nesmí přibližovat k okrajům písčitých stěn. Zároveň musí dbát všech pokynů na informačních a zákazových tabulích rozmístěných po celém obvodu přírodní památky.

Pohádkové Rudice

K návštěvě lokality láká nejen lom Seč, který díky své nezvyklé barevnosti připomíná hory na Islandu, ale i Národní přírodní památka Rudické propadání. Celá oblast se nachází v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras a oblíbili si ji také tuzemští filmaři. Rudice se objevili například v pohádce Sedmero krkavců nebo ve známém seriálu Četnické humoresky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOPK ČR - Správa CHKO Moravský kras/Facebook

Štítky JMK, příroda, památka, lom, Blanensko, Rudice, Seč, film, pohádka, naučná stezka, přírodní památka, okres Blansko, Mendelova univerzita v Brně, Brno, Klub českých turistů, Český báňský úřad, Island

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý lom u Rudic ovládnou turisté. Vydají se po naučné stezce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.