Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koupání pro otrlé. Brněnská přehrada má špinavou vodu plnou sinic

Vrásky na čele přidávají v posledních týdnech vodohospodářům výsledky kvality vody Brněnské přehrady. Oblíbené rekreační místo trápí zvýšený výskyt sinic i chlorofylu, kvůli čemuž se koupání stává stále více záležitostí pro otrlé. Vodohospodáři tvrdí, že aktuální stav mají na svědomí klimatické podmínky.

Známkou tři hodnotili naposledy jihomoravští hygienici kvalitu vody v brněnském vodním díle na řece Svratce. Podle výsledků kontrolorů se lidé v bystrcké nádrži můžou koupat bez vážnějších rizik, přesto jsou rekreanti i vodohospodáři v pozoru. Obávají se, aby se neopakovala situace před rokem 2009, kdy osvěžení lidem hygiena kvůli přemnoženým sinicím důrazně nedoporučovala. 

Podle Povodí Moravy(PMO), které se o nádrž stará, je ale situace s tehdejší dobou odlišná. Město ve spolupráci se stáním podnikem investovalo do technologií. Například pomocí síranu železitého sráží vodohospodáři fosforu a hladinu provzdušňují aerační věže, jež jsou ukryté pod vodou. Ani přes modernizační prvky se ale stále sinice vrací. 

Na zhoršení kvality se podílí především vývoj letošního počasí, extrémní teploty, nevyrovnané rozložení srážek a nízký přítok. Do nádrže přitéká minimum vody se stejným vypouštěným znečištěním, voda v nádrži se prakticky neobměňuje,“ vysvětlil Petr Chmelař, mluvčí PMO. 

Nepodcenili jsme to 

Podle Antonína Tůmy, ředitele pro správu povodí PMO, se začalo s péčí o vodu včas. S opatřením začali vodohospodáři už v polovině dubna. „Srážení fosforu podle výsledků monitoringu funguje velmi dobře a z podrobných dat je zřejmé, že většina rozpuštěného fosforu je zachycena a do nádrže se nedostává jako hlavní živina pro rozvoj sinic. V letošní sezóně představuje velký problém nízký průtok, který je hluboko pod dlouhodobým průměrem,“ uvedl Tůma, 

Špatné počasí

Další problém vidí pracovníci povodí v počasí. Letos je minimum srážek, kvůli čemuž se dostává nejen do takzvaného Prýglu méně vody a hladina se stává stojatou. „Voda je vlivem vysokých teplot velmi oživená fytoplanktonem a její kvalita snížená, i když množství sinic není nikterak extrémní a dosahuje pouze malých hodnot oproti stavu před rokem 2009. K udržení vysokého potenciálu kvality vod tropické teploty, panující v minulých dnech a týdnech, nepřispívají, ba naopak,“ řekl Tůma. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PMO

Štítky Brno, Přehrada, Sinice, Hygiena, vodní hospodářství, Brněnská přehrada, nádrž, Antonín Tůma, fosfor, Povodí Moravy (státní podnik), Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Vik

Není přítok, Není průtok. Přehrady jsou ekologické zlo. Na dně se ukládají organické odpady, listí atp. Přehrada tak vytváří množství co2 jak menší tepelná elektrárna. Nu a voda je zcela nepoužitelná díky sinicim. Bohužel situace je neresitelna.

Pátek, 8. července 2022, 14:17Odpovědět

Koupání pro otrlé. Brněnská přehrada má špinavou vodu plnou sinic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.