Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně klesl prodej bytů. Hrozí nedostupné bydlení i pro střední třídu, varuje expert

V moravské metropoli výrazně klesl prodej nových bytů. Zatímco na začátku roku se prodalo 292 jednotek, tentokrát našlo své majitele jen 161 bytů. Podle expertů je situace znamením, že se bydlení stává čím dál nedostupnějším. Na extrémně drahé byty upozorňuje také Asociace brněnských architektů a stavitelů (ABRAST).

V Brně se od dubna do začátku července prodalo nejméně bytů od roku 2018. Průměrná nabídková cena za metr čtvereční se vyšplhala na 127 200 korun. Například ve stejném období roku 2020 byla průměrná cena za metr čtvereční v Brně 86 800 korun. Meziročně šly nabídkové ceny nahoru o více než 12,5 procenta.

Z městských částí byl největší zájem o bytové jednotky v centru města, do čela se dostala čtvrť Veveří. „Problém s dostupností kvalitního bydlení je čím dál tím palčivější. Na straně kupujících zásadním způsobem zdražily hypotéky a zpřísnila se i kritéria pro jejich čerpání. Zájemci o kvalitní, dražší bydlení čelí nedostatku nabídky, který stále ještě žene ceny výše,“ řekl předseda představenstva společnosti Trikaya, která se zabývá analýzami bytového trhu, Dalibor Lamka.

Byty budou ještě zdražovat

Byty se v Brně průměrně prodaly za více než 130 tisíc korun za metr čtvereční a podle odhadů expertů ceny v krátkodobém horizontu ještě porostou. „Pokud se nenajdou rychlá a účinná řešení, bude v Česku hrozit, že bydlení se stane prakticky nedostupné i pro střední třídu. To povede nevyhnutelně k degradaci kvality života a vztahů ve společnost," uvedl Lamka.

Největší zájem byl ve druhém čtvrtletí o jednotky 1+kk, které stejně jako 2+kk zdražily rapidně. „Byty nejsou, nebo jsou extrémně drahé, takže dochází k zástavbě prstence okolo Brna. Za deset let se počet obyvatel Brna snížil, kdežto v okolí města přibylo pětadvacet tisíc obyvatel. Toto je důsledkem kombinace faktorů, které znemožňují masivnější výstavbu v Brně, mezi ty hlavní patří zastaralý územní plán," okomentoval situaci pro Drbnu předseda ABRAST Marek Vinter.

Nový územní plán pro Brno letos nejspíš nebude. Neprošel přes zastupitele

Brněnští zastupitelé dnes vrátili k přepracování návrh územního plánu. Původně ho měli schvalovat, ale po dlouhé debatě dospěli k jinému usnesení. Důvodem jsou problémy, které město řeší se Státním pozemkovým úřadem. V plánu se totiž změní...

Ke schválení nového územního plánu, který má nahradit dokument z roku 1994, v Brně zatím nedošlo. Zastupitelé jej v červnu vrátili k přepracování. Důvodem jsou problémy, které město řeší se Státním pozemkovým úřadem. „Pro řadu developerů se jednalo o překvapivé rozhodnutí vedení města, protože přípravy postupovaly několik let podle plánu. I kdyby ten dokument nebyl stoprocentní, je velmi potřebný," vysvětlil Vinter.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels/Pixabay.com

Štítky bydlení, byt, prodej, reality, statistika, analýza, Brno, metr čtvereční, Státní pozemkový úřad, Česko, Veveří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně klesl prodej bytů. Hrozí nedostupné bydlení i pro střední třídu, varuje expert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.