Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci z Brna poradí Jihočechům, jak se mají starat o rybníky

Jižní Čechy se staletou rybníkářskou tradicí se obrátily na odborníky z moravské metropole. Mají se pustit do návrhu strategie obhospodařování tamních rybníků, které zkombinují moderní požadavky na podobu vodních ploch s těmi historickými. Vytvoří koncepce s využitím ekosystémových služeb.

Vypracování strategie obhospodařování jihočeských rybníků dostali za úkol vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU), kteří se budou zabývat jejich nejvhodnějším využitím. Na výběr je hospodaření založené na počtu odchovaných ryb, soustředění se na rozvoj vzácného vodního ptactva a rostlinstva i poskytnutí většího prostoru turistům.

Tlak na krajinu se podle odborníků z MENDELU v posledních desetiletích zvyšuje novou zástavbou, stoupajícím rekreačním vyžitím či dopady klimatické změny. „Správné řešení je o tom najít ten správný balanc. Naši rybáři jsou zkušení, erudovaní, s láskou k řemeslu i krajině. Na druhou stranu i oni se zdokonalují v hledání cest, které jsou akceptovatelné nejen pro ně, ale rovněž pro ostatní uživatele rybníků,“ řekl děkan Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU Jiří Schneider.

U každého z vybraných rybníků nejprve vědci na základě velkého množství dat zhodnotí současný stav a následně vytvoří několik variant možného rozvoje. „Bude už na všech zainteresovaných skupinách – rybářích, samosprávách, nebo na ochraně přírody, které z nich dají přednost,“ vysvětlil Schneider s tím, že vytvořené koncepty usnadní rozhodování o další budoucnosti vodních ploch. 

Zkušenosti a strategie z projektu budou moci využít nejen rybníkáři z jižních Čech, ale také ti z jižní Moravy. „Jasná koncepce je základem pro jakoukoli práci s daným územím a usnadňuje například i kontrolu nad tím, zda použité dotace pro zvelebení vodního díla skutečně přinesly tomuto biotopu to, co se od projektu očekávalo," uvedl mluvčí MENDELU Filip Vrána.

Ohodnoť článek

Foto c-budejovice.cz

Štítky jižní čechy, mendelova univerzita, rybníkářství, rybník, Jihočeský kraj, Mendelova univerzita v Brně, strategie, Brno, Jiří Schneider

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna poradí Jihočechům, jak se mají starat o rybníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.