Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno vyhlíží novou třídičku odpadu. Lidi v ní nahradí stroje

Očekávaná stavba dotřiďovací linky v městské části Brno-Líšeň pomalu finišuje. Velkokapacitní haly obslouží namísto zaměstnanců stroje, čímž se zvýší množství i kvalita roztříděného odpadu. Jihomoravská metropole se první automatickou třídičkou v Česku za 330 milionů pochlubí na podzim.

Množství odpadu v centru jižní Moravy stále roste, město se tedy rozhodlo zvýšit efektivitu třídění pomocí nové linky. Automatické technologie v ní oddělí zhruba osm tisíc tun plastu a sedm tisíc tun papíru za rok. Kromě toho, že přinese vyšší účinnost a čistotu celého procesu, rozšíří také spektrum roztříditelných plastů.

„Operační program je rozpozná podle tvaru, složení, a dokonce i barev. Balistické separátory je rozdělí na 2D části, jako jsou sáčky a fólie a 3D části, jako jsou například kelímky,“ uvedl mluvčí Sako Brno Michal Kačírek. Plast a papír stlačí lis zvlášť do balíků, které pak pošle k dalšímu zpracování.

Magnetické a nemagnetické separátory kovů umožní i sběr konzerv, plechovek či hliníkových obalů. Systém si dokonce poradí s odpadkovými pytli, které naruší, na pás je pak pošle už rozbalené. Součástí areálu je také drtič polystyrenu.

Automatická linka na třídění odpadu stojí v městské části Brno-Líšeň.

Městská společnost doufá, že stavba pomůže vyřešit problém s nedostatkem pracovníků, který má stávající ruční linka. „Loni jsme dokonce museli část papírového odpadu navážet k jinému zpracovateli, abychom množství plastů zvládli,“ vysvětlil předseda představenstva Sako Brno Filip Leder (KDU-ČSL). Odpadků z umělé hmoty je přitom v brněnských ulicích rok od roku víc. Za posledních deset let se jejich počet zvýšil na pětinásobek.

Haly, kde se bude odpad přijímat, zpracovávat a následně i vydávat, už stojí v areálu brněnské firmy, jež má odpadové hospodářství na starost. V létě do budov stavaři nainstalují veškerou techniku, linka začne fungovat na podzim.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO Brno,

Štítky Brno, odpad, SAKO, třídění, plast, Líšeň, Česko, SAKO Brno, Jihomoravský kraj, Filip Leder, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vyhlíží novou třídičku odpadu. Lidi v ní nahradí stroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.