Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z bývalé kuchyně brněnské vily Stiassni je kavárna. Vzdává hold první republice i slavnému architektovi

Brněnská funkcionalistická vila Stiassni má novou atrakci. V památkově chráněné budově se otevřela kavárna, která nabízí unikátní výhled do rozlehlé zahrady a vzdává hold slavnému architektovi Ernstu Wiesnerovi. Podnik vznikl v prostorách bývalé prvorepublikové kuchyně, která po necitlivých zásazích minulého režimu zanikla.

S velkou slávou se v pátek otevřel kavárenský podnik ve vile Stiassni. Podobné zařízení architektonické památce chybělo. Návštěvníci si v prostorách, které zahrnují například posezení na venkovní terase, vychutnají nejen výběrovou kávu, ale také se dozví o životě známého brněnského architektka Ernsta Wiesnera. Právě on navrhl slavnou vilu v Pisárkách, v níž nocoval například kubánský diktátor Fidel Castro nebo československý prezident Edvard Beneš. V gastronomickém zařízení má autor nyní stálou expozici. 

Brno bylo vždy známé funkcionalistickými kavárnami. Bohužel už většina zanikla. My proto chtěli na tradici navázat a zároveň připomenout dílo Ernsta Wiesnera, který navrhl dnes již zaniklou Café Esplanade. Sídlila tehdy na místě Janáčkova divadla. Snažili jsme proto najít podobný nábytek a vytvořili barový pult, který má stejný kámen jako použil Wiesner na šatně vily Stiasssny. Materiál jsme našli až v Itálii,“ popsal architekt Tomáš Rusín z Atelieru RAW, podle jehož návrhu projekt vznikal. 

Kavárna vznikla na místě původní prvorepublikové kuchyně. Právě ta dostala po změně režimu pořádně zabrat. Objekt se kvůli požadavkům krajského národního výboru KSČ, který stavbu využíval k reprezentativním účelům, několikrát upravoval. Nakonec se tak z původní kuchyně nepodařilo nic dochovat. 

„Během kompletní památkové obnovy v letech 2012–2014 se z tehdejší kuchyně stal výstavní prostor. Do prostoru mohli návštěvníci nahlédnout při exkurzích. Nyní má díky kavárně hlubší smysl,“ sdělila kastelánka vily Kateřina Konečná. 

Podle Konečné bude podnik otevřený návštěvníkům při exkurzích i lidem, kteří se chtějí podívat jen do kavárny či zajít na kávu. Otevírací doba podniku kopíruje provoz vily.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Památky, vila, Gastronomie, První republika, kuchyně, kavárna, architekt, Ernst Wiesner, Fidel Castro, Kateřina Konečná, Edvard Beneš, Janáčkovo divadlo, Pisárky, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé kuchyně brněnské vily Stiassni je kavárna. Vzdává hold první republice i slavnému architektovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.