Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno poslalo Romy od nádraží do stanů. Původní tábořiště obehnalo plotem

Ukrajinští Romové od brněnského nádraží mají nový domov. Původní plácek u hlavního vlakového uzlu vystřídali za areál poblíž autobusového nádraží, kam je město v pátek přesunulo. Na místě mají stany, vodu i toalety Jejich dosavadní tábořiště radnice oplotila, aby se na místo nevraceli.

Celkem tři obří stany postavil magistrát ukrajinským Romům, kteří mnohdy mají i maďarské občanství, na volném pozemku mezi ulicemi Koliště a Benešova. Důvodem opatření byl fakt, že město se v posledních dnech potýká s vysokým přílivem návštěvníků vyznávajících takzvanou dávkovací turistiku. V návaznosti na kritiku veřejnosti se radnice odhodlala k ráznému kroku, jenž spočíval v přestěhování několika členné skupiny na oplocený a nevyužívaný pozemek. 

Podle záběrů přímo z místa si lidé na nové zázemí zvykli rychle. Na plotech suší prádlo, děti si hrají venku i v šapitó a další spokojeně klábosí či pokuřují před hlavním vstupem. Kromě obydlí získali také cisternu s vodou, kontejnery nebo toalety. Potřebu tak nevykonávají v podchodě, kam chodili doposud. 

Místo u Malinovského náměstí je z našeho pohledu vhodnější, je větší a není mezi tramvajovými kolejemi, tudíž nebude docházet k dopravním nehodám. A není tak frekventované,“ vysvětlila včera důvody přesunu brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Brnu dochází trpělivost s ukrajinskými Romy z nádraží. Odsune je za plot

Tábořiště u hlavního nádraží, pokálený podchod a přeplněný pracovní úřad. Tak v současné době vypadá Brno, které se potýká s náporem ukrajinských Romů. Město s těžko přizpůsobivými došla nyní trpělivost a chystá jejich odsun do oploceného areálu.

U nádraží vyrostl plot

Další novinkou, která se v moravské metropole v souvislosti s ukrajinským Romy udála, je plot u brněnského nádraží. Právě tam doposud strávili s krátkými přestávkami zhruba měsíc. Magistrát si od opatření slibuje, že se tam táborníci už nevrátí. Brno zároveň netuší, jak dlouho se svérázní návštěvníci ve městě zdrží. Počítá se, že po obdržení dávky z Brna zmizí. 

Jejich životní návyky jsou jiné, běžně žijí kočovným způsobem života, tudíž jim vyhovuje být na trávníku. Pracovníkům proto tvrdí, že nic nepotřebují a jen čekají na dávky. Úřad práce nazývají bankou, od které se nehnou,“ popsal vedoucího Odboru sociální péče Magistrátu města Brna Jan Polák.

Pozemek, na kterém Romové tábořili, je nově oplocený 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Romové, Ukrajina, Dávky, Stěhování, stan, Benešov, Glacis, Markéta Vaňková, ODS, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukas Leitner

jojo cose tu deje ? pro českyho bezdomovce to neslo ale pro cizince to najednou jde tohle opravdu je na palici je t divny jsem zvedavej jestli az zmizi ty madaři jestli to nechajpro česky penery aby mohli chodit na hajzl normalne a ne chcat do krovi nebo na koleje a mohli se vyspat ason pod stanem

Pondělí, 6. června 2022, 08:31Odpovědět

Baron Kocharovski

"od nádraží do stanů..." paráda, BORDEL budou dělat ve stanech! :-((((( radnice je měla POSLAT ŠUPEM ZPĚT a ZA HRANICE ČESKA! na autobus BEZ ZPÁTEČNÍ jízdenky(!!!) velmi rád přispěju i 10ti BRIKETÁM!

Neděle, 5. června 2022, 23:06Odpovědět

Brno poslalo Romy od nádraží do stanů. Původní tábořiště obehnalo plotem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.