Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stanové městečko u brněnského automodromu je hotové. Na příchozí čeká dvacet IKEA domků

U brněnského Masarykova okruhu je hotové nové stanové městečko, které poslouží jako dočasné ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Návštěvníci mají k dispozici dvacet IKEA domků, jídelnu nebo kontejner na špinavé prádlo. Servis lidem zajistí nezisková organizace IQ Roma.

S výstavbou provizorního ubytovacího zařízení u Ostrovačic na Brněnsku začal Jihomoravský kraj ve středu. Práce, na nichž se podílely desítky hasičů, jsou nyní u konce a čeká se, až areál s kapacitou šedesáti míst zaplní běženci. 

V dočasném nouzovém ubytování je k dispozici dvaceti IKEA domků – patnáct je určeno k ubytování, dva pro izolaci v případě onemocnění, tři budou fungovat jako technické zázemí. Nechybí zde toalety, sprchy, velké vojenské stany budou sloužit jako jídelna a pro volnočasové aktivity dětí. Je zde kontejner na odpad, chladící box na potraviny, hygienický sklad, kontejner na matrace, lůžkoviny i na špinavé prádlo,“ popsala Alena Knotková, mluvčí jihomoravského krajského úřadu. 

Místo fanoušků motorek stojí u Masarykova okruhu stanové městečko pro uprchlíky

Nedaleko závodní dráhy brněnského Masarykova okruhu vzniká stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. V domcích najde dočasný domov až šedesát běženců, kteří absolvují v Česku přijímací procedury. Počítá se také s nově příchozími Romy, již...

Čeká se na maďarskou lustraci

Počítá se, že plocha, kterou si krajský úřad pronajal od majitele Automotodromu Brno Karla Abraháma, se zaplní lidmi, co utíkají před válkou nebo cestujících za sociálními dávkami. Mnozí totiž čekají na lustraci ze strany Maďarska, což podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) obvykle trvá několik dní. Možnost ubytování získají pouze lidé, kteří ji v minulosti neodmítli. 

Dříve uprchlíci přespávali v Krajském asistenčním centru na Brněnském výstavišti, po přestěhování centra na Hněvkovského ulici, kde není místo pro toto nouzové přespání, kraj našel tuto alternativu. Provozní doba nového asistenčního centra je ve všední dny od 8 do 17 hodin, o víkendu od 8 do 15 hodin,“ sdělila Knotková.

Návštěvníci jsou pod dohledem

V nově vybudovaném zázemí, do nějž má veřejnost zakázaný vstup, dohlíží na pořádek hasiči, policie i bezpečnostní služba. Servis poskytne obyvatelům servis neziskovka IQ Roma, jejichž pracovníci zajistí provoz, vymyslí program pro děti nebo pomůžou při tlumočení. 

Úřad zatím netuší, kolik peněz bude provoz stát. Záležitost projednají ještě krajští zastupitelé. Vše se totiž uskutečnilo ve zrychleném řízení. Lokalitu nového městečka doposud úřad tajil. Důvodem byl fakt, aby nevznikaly kvůli záměru protestní petice a další akce, které by ztěžovaly zřízení. V současné době se neví, jak dlouho provoz stanoviště potrvá. Podle Grolicha je v plánu, že stany u závodiště vydrží do září. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky JMK, Jihomoravský, Okruh, Brno, Ukrajina, Romové, IKEA, kontejner, Masarykův okruh, Jan Grolich, Jihomoravský kraj, Ostrovačice, Brněnsko, Karel Abraham, KDU-ČSL, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michaela Nijaká

Chtěla bych složit hold panu Diskuter T., fantastický zveršovano a velmi pravdivé.

Pondělí, 6. června 2022, 23:44Odpovědět

Martin Stolár

Titulek po sobě asi nikdo nečetl :-) Automodrom...

Neděle, 5. června 2022, 08:59Odpovědět

Jirka Válek

IQ ROMA, ale na fotce dělají samí bílí. Chtělo by to u fotek podrobnější vysvětlivky.

Sobota, 4. června 2022, 16:36Odpovědět

Diskutér T.

Že prý někde padají
peníze z nebe
proč já mám snít o ráji,
když tu mám tebe
jen ať si nebe nechá ty svý zázraky
já byl vždy na peníze krátkozrakýI když někdy stovku mám,
hned nevím o ní
to pak večer poslouchám,
jak hvězdy zvoní
peníze z nebe dojdou, člověk zůstane sám
a proto drahoušku tebe na světě mám

Sobota, 4. června 2022, 13:52Odpovědět

Diskutér T.

IQ ROMA a jsou tu všichni, jako doma........Znáte písničku Penízky z nebe?

Sobota, 4. června 2022, 13:52Odpovědět

Baron Kocharovski

fajn. už chybí jen ta avizovaná BOUŘKA, LIJÁKY a KROUPY! třeba příroda ten BORDEL VYPLAVÍ, když si vedení města brna neví rady! :-(((

Sobota, 4. června 2022, 12:34Odpovědět

Stanové město u brněnského automodromu  je hotové. Na návštěvníky čeká dvacet IKEA domků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.