Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brnu dochází trpělivost s ukrajinskými Romy z nádraží. Odsune je za plot

Tábořiště u hlavního nádraží, pokálený podchod a přeplněný pracovní úřad. Tak v současné době vypadá Brno, které se potýká s náporem ukrajinských Romů. Město s těžko přizpůsobivými došla nyní trpělivost a chystá jejich odsun do oploceného areálu.

Prostor u brněnského železničního uzlu patří už několik týdnů svérázné skupince Romů, jejichž počet v poslední době výrazně vzrostl. Důvodem je fakt, že se s novým měsícem vrací do města pro sociální dávky. Situace se navíc stále vyostřuje. Lidé obsazují například podchod pod hlavním nádražím, kam chodí na noc i záchod, což poznají kolemjdoucí podle všudypřítomného zápachu. 

Nyní bouchla do stolu brněnská primátorka. Početnou skupinu ukrajinských Romů, kteří mají ukrajinské občanství, v pátek odsunou sociální pracovníci do nového útočiště. Nové zázemí najdou návštěvníci na nevyužívaném pozemku mezi Autobusovým nádražím Grand a budovou brněnského magistrátu. V oploceném areálu získají uprchlíci cisternu s vodou, kontejnery i mobilní toalety. 

Podle vedení města je hlavním cílem opatření dostat uprchlíky od nádraží, aby se snížilo napětí mezi lidmi. „Místo u Malinovského náměstí je z našeho pohledu vhodnější, je větší a není mezi tramvajovými kolejemi, tudíž nebude docházet k dopravním nehodám. A není tak frekventované,“ řekla šéfka brněnské radnice Markéta Vaňková (ODS).

Nevíme, zda se vrátí

Jestli Romové přijmou nový domov za svůj, není jasné. Brno totiž netuší, jak dlouho plánují ve městě zůstat. Předpokládá, že většina příchozích po obdržení peněz z moravské metropole zmizí. Aby se společensky těžko přizpůsobiví lidé nevraceli na původní stanoviště k „hlavasu“, nechá magistrát lokalitu preventivě oplotit. 

Nepořádek před hlavním nádražím a zničený trávník

Úřad práce nazývají bankou

Situaci s takzvanými vyznavači dávkové turistiky dlouhodobě řeší bezpečnostní složky i sociální pracovníci. Podle vedoucího Odboru sociální péče Magistrátu města Brna Jana Poláka tvoří více než pětadevadesát procent lidí v dané skupině pouze Maďarsky. Mnozí jsou negramotní. „Jejich životní návyky jsou jiné, běžně žijí kočovným způsobem života, tudíž jim vyhovuje být na trávníku. Pracovníkům proto tvrdí, že nic nepotřebují a jen čekají na dávky. Úřad práce nazývají bankou, od které se nehnou,“ popsal Polák.

V Brně věří, že s řešením choulostivé záležitosti vyřeší částečně vláda, která aktuálně projednává nový zákon LEX Ukrajina II. Podle chystané legislativy by lidé, kteří si budou chtít vyzvednout druhou až šestou dávku, museli dokázat dlouhodobý pobyt na území Česka. „To by znamenalo, že tato skupina, které jde jen o dávky, už se další měsíc nevrátí,“ vysvětlila primátorka.

Nové stanoviště pro ukrajinské Romy v Brně

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,

Štítky Brno, Ukrajina, Romové, Odsun, Nádraží, hlavní nádraží, Úřad práce České republiky, Markéta Vaňková, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

od nádraží ke grandu..., to je tedy POSUN! :-DDD

Neděle, 5. června 2022, 23:02Odpovědět

Jiri Musil

To nejsou ukrajinsti romove. To jsou madarsti cikani co si jen jezdi pro podporu z nasich dani a na dluh nasich potomku.

Neděle, 5. června 2022, 20:39Odpovědět

Otakar Matějček

Za plot by jich asi patřilo více, než ti ukrajinští. S touto etnikou je problem všude po světě. Jedinou ochranou je přestat je zdarma živit, nevyplácet peníze a poskytnout maximálně stravenky, nebo jídlo rovnou vozit jídlo. Nač rozdávat peníze. Pak by utekli.

Sobota, 4. června 2022, 07:06Odpovědět

Monika Kindermannová

Je to hnus co se tady za poslední dobu děje mi kdyby sme byli s deckama na ulici tak je zabaví ale oni si dělají co chcou a nic na ně nepomáhá bych to oplotila a Hodila tam granát jen berou peníze a nic jiného ať si jdou od kud přišli nevim proč by je měl máš stát dotovat máme dost svich lidí ani ti nemají takové možnosti jak oni hrůza co se děje!!!!! ????

Pátek, 3. června 2022, 23:20Odpovědět

Baron Kocharovski

tím, že BRIKETY přesunete "za plot" se ale problém NEVYŘEŠÍ! :-((( řešení je přitom jednoduché: NEVYPLÁCEJTE ŽÁDNÉ PŘÍSPEVKY, NABÍDNĚTE PRÁCI = obyčejné zametání ulic... a denní odměna třeba 2 stravenky. (a uvidíte, JAK RYCHLE se to VYLIDNÍ a BRIKETY ODEJDOU SAMY)! není přece možné dokola argumentovat, že "na ně nemáte páky..." navíc JE TO LEŽ! co hygiena, co malá děcka 24 hod./denně venku, co zaneřáděný prostor...?! KDO CHCE - HLEDÁ ZPŮSOB, KDO NECHCE - HLEDÁ DŮVOD! :-((( jako primátorka jste opravdu "nepoužitelná;" jen řeči, ale NULOVÉ SKUTKY! začněte už SAKRA něco dělat! jinak doporučuji všem: V BRNĚ KLILDNĚ STANUJTE, kde se vám líbí..., protože v brně se NIC NEMUSÍ DODRŽOVAT! :-((( jsem z celé brněnské radnice NIEMANDŮ opravdu ZHNUSEN! :-((( nakonec vás "vyřídí" partička NEGRAMOTNÝCH BGRIKET, CO SE NEUMÍ ANI PODEPSAT! :-DDD

Pátek, 3. června 2022, 16:35Odpovědět

Dalibor Vinský

V okolí nádraží byly problémy s Romy vždycky, a člověk si musel pečlivě hlídat peněženku a cennosti (vlastní zkušenosti). Tito vlastně jen dodržují "tradici"...

Pátek, 3. června 2022, 16:03Odpovědět

Brnu dochází trpělivost s ukrajinskými Romy z nádraží. Odsune je za plot  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.