Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místo fanoušků motorek stojí u Masarykova okruhu stanové městečko pro uprchlíky

Nedaleko závodní dráhy brněnského Masarykova okruhu vzniká stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. V domcích najde dočasný domov až šedesát běženců, kteří absolvují v Česku přijímací procedury. Počítá se také s nově příchozími Romy, již užívají mnohdy maďarské občanství.

V letních měsících pravidelně ožívalo okolí Ostrovačic na Brněnsku fanoušky z celého světa, kteří mířili do moravské metropole na prestižní závody Moto GP. Nyní tamější plochy neposlouží fandům rychlých kol, nýbrž lidem, kteří utíkají před válkou, nebo cestují za sociálními dávkami. Jihomoravský kraj se dohodl s majitelem Automotodromu Brno Karlem Abrahámem na pronájmu jeho pozemků, na nichž úřad buduje provizorní zázemí pro ukrajinské uprchlíky.

Stanové městečko slouží pro krátkodobé ubytování lidí, než se jim podaří najít dlouhodobé ubytování. Využijí ho také ti, kteří čekají na lustraci ze strany Maďarska. Proces většinou trvá jeden až dva dny. My proto pro ně musíme po tu dobu zajistit zázemí,“ popsal důvody vzniku městečka jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Plné ruce práce mají hasiči se stavbou nového městečka

S Romy z nádraží se nepočítá

První běžence přivítá nové zařízení zřejmě v pátek. K dispozici mají mají domky, toalety jídelnu nebo sprchy. Na výstavbě pracují od středy hasiči, kteří zázemí připravují a zajistí zájemcům také dopravu. Spolupráci přislíbila také nezisková organizace IQ Roma. Po dobu provozu budou dohlížet na pořádek hlídky policistů nebo pracovníci z neziskového sektoru. S přístupem veřejnosti do míst se nepočítá.

Podle Grolicha i ředitele jihomoravských policistů Leoše Tržila není kemp určený pro Romy z brněnského nádraží, jejichž počet poslední dny vzrostl. Důvodem je, že nastal termín vyplácení dávek, a tak se mnozí vrátili do moravské metropole pro příspěvek. Tito lidé ale odmítli ubytování, takže se nepředpokládá, že nocleh u okruhu využijí.

U brněnského hlavního nádraží stále táboří početná skupinka ukrajinských Romů. Počet nocležníků se navíc rozrůstá. Přijíždí stále noví běženci. I vzhledem k náporu uprchlíků chystá Jihomoravský kraj zprovoznit stanové městečko. Zda prostory...

Tajné místo

Úřad zatím netuší, kolik peněz bude provoz stát. Záležitost projednají ještě krajští zastupitelé. Vše se totiž uskutečnilo ve zrychleném řízení. Lokalitu nového městečka doposud úřad tajil. Důvodem byl fakt, aby nevznikaly kvůli záměru protestní petice a další akce, které by ztěžovaly zřízení. V současné době se neví, jak dlouho provoz stanoviště potrvá. Podle Grolicha je v plánu, že stany u závodiště vydrží do září. 

Práce potrvají nejspíše až do pátku

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Uprchlíci, Kraj, Jihomoravský, uprchlík, Masarykův okruh, Česko, Jan Grolich, Mistrovství světa silničních motocyklů, Karel Abraham, Jihomoravský kraj, Ostrovačice, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

,,počítá se s nově příchozími Romy ..."Tak to je mi všech obyvatel Ostrovačic upřímně líto.Nejvyšší čas zabezpečit zahrádky a vše co se na nich nachází....

Sobota, 4. června 2022, 22:49Odpovědět

Baron Kocharovski

na stavby DŘEVO NENÍ... a najednou, pro NIKDY NEPRACUJÍCÍ PŘÍŽIVNÍKY - dřeva hromady! doufejme, že nastanou nekonečné lijáky! příroda to potřebuje!

Středa, 1. června 2022, 19:34Odpovědět

Místo fanoušků motorek stojí u Masarykova okruhu stanové městečko pro uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.