Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na lidi u brněnského Bronxu shlíží portrét Václava Havla

Štítovou zeď domu v širším centru města Brna zdobí portrét prvního českého prezidenta Václava Havla. Malba se na objektu objevila jako jedno z děl Městské galerie, která se snaží kulturně oživit oblast takzvaného brněnského Bronxu.

Připomínka zapojení československých pilotů do bitvy o Británii, malba pater nosteru nebo podobizna Johanna Gregora Mendela. Pestrobarevné velkoplošné obrazy zdobí hned několik budov v části Brna, která si u mnohých stále zachovává negativní pověst. V brněnském Bronxu, jenž zahrnuje ulice Cejl, Bratislavskou, Francouzskou a přilehlé okolí, přibyl o víkendu také obraz Václava Havla.

Portrét exprezidenta v kubistickém stylu má na svědomí umělec Adam Štech. „Na tři zdi ho nevpustili jako poněkud kontroverzní postavu. A když jsme konečně získali zeď, nebylo, jak se na ni dostat. Tři čtvrtě roku jsme hledali cestu: a našli," napsal dnes na Facebook Martin Reiner, který příběh Městské galerie již dříve sepsal do knihy.

Kochat se barevným dílem s tváří Václava Havla mohou lidé u budovy v ulici Milady Horákové. Vytvoření jedné malby vyjde podle Městské galerie na zhruba dvě stě až 250 tisíc korun. 

„Za samotnou realizaci si chlapci z ateliéru Malujeme jinak účtují částky, které zhruba odpovídají cenám, za které se podobné věci dělaly v 90. letech. Jsou to srdcaři, a dělají to hlavně proto, že přesně s touhle romantickou představou před dvanácti lety začínali," popsali autoři projektu na webu Darujme.cz, kde lze na jejich činnost přispět.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Reiner

Štítky brněnský bronx, umění, kultura, městská galerie, Václav Havel, Bronx, galerie, portrét, Brno, Gregor Mendel, bitva o Británii, Martin Reiner, Milada Horáková, Facebook, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

malíř by měl dostudovat, že: KRIMINÁLNÍCI nosili pruhy vždy v černé barvě... (a jinak: svůj k svému): havel se konečně našel: mezi BRIKETY pěkně zapadne!

Pondělí, 30. května 2022, 14:36Odpovědět

Ladislav Nevrkla

Výborný nápad. Nevšední moderní díla mají cestu na svět vždycky těžkou!

Pondělí, 30. května 2022, 07:32Odpovědět

Na lidi u brněnského Bronxu shlíží portrét Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.