Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Podyjí se po padesáti letech objevil sysel. Šíří se z fotbalového hřiště

Po více než půl století se do Národního parku Podyjí (NP Podyjí) vrátil evropský zástupce sysla. Hlodavec se poblíž areálu začal objevovat před osmi lety, přes hranice parku se ale dostal až letos. Zalíbil se mu nízký trávník na pastvině exmoorských koní.

Na přítomnost sysla obecného v jediném moravském národním parku poukázaly podle odborníků podezřelé díry, kterých si povšimli správci NP Podyjí. Specialisté potvrdili, že se opravdu jedná o syslí nory.

Hlodavec se již delší dobu vyskytuje v nedaleké obci Hnanice na Znojemsku. „Ve zdejších vinicích a na fotbalovém hřišti je znám výskyt malé kolonie od roku 2014. Pastvinu koncem června zkontrolujeme znovu. To už by mohla venku pobíhat i mláďata,“ vysvětlila koordinátorka záchranného programu Tereza Brzobohatá z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Právě z Hnanic, odkud se samovolně šíří, se měl ohrožený hlodavec dostat až na území národního parku. Dennímu zvířeti, které hloubí nory a živí se převážně rostlinnou stravou, vyhovují podle odborníků podmínky hnanických vinic a přilehlého pole s vojtěškou. V národním parku se zvíře objevilo na pastvině exmoorských koní, která hlodavce láká na nízký trávník, v němž má dobrý přehled o okolí.

Přítomnost sysla je pro ochranáře i spráce NP Podyjí dobrým znamením. „Místa, kde se syslům díky udržovanému krátce sečenému trávníku daří, například sportovní letiště, jsou často ze všech stran obehnána mnohahektarovými lány polí, která sysli nejsou schopni překonat. I proto je skvělou zprávou, že na Znojemsku sysli o možnost přirozeného osidlování okolí ještě úplně nepřišli," vysvětlil Zdeněk Mačát ze Správy NP Podyjí. 

Sysel obecný se v posledních desetiletích stal kriticky ohroženým druhem. Jeho vymizení způsobil nedostatek vhodného prostředí, který zapříčinil člověk. Nyní u nás žije ve velmi malých izolovaných koloniích. Uměle do přírody pouští sysli například Zoo Brno, jejíž odchovanci našli nový domov na břeclaském letišti, kde mají ideální podmínky k životu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NP Podyjí

Štítky sysel, národní park, podyjí, Národní park Podyjí, trávník, okres Znojmo, Hnanice, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, fotbalové hřiště, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Podyjí se po padesáti letech objevil sysel. Šíří se z fotbalového hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.