Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na brněnský Petrov usedne nový biskup. Cikrleho střídá po třiceti letech Konzbul

Na brněnském Petrově po dvaatřiceti letech usedne nový biskup. Do funkce jmenoval papež František šestapadesátiletého Pavla Konzbula, který nahradil Vojtěcha Cikrleho, jenž byl nejdéle sloužícím šéfem v dějinách brněnské diecéze. Konzbul do pozice oficiálně nastoupí 29. června při slavnostní bohoslužbě.

Cirkle, který byl v pozici brněnského biskupa od roku 1990, dosáhl loni 75 let. Podle církevního práva musí každý biskup po dovršení pětasedmdesátin zaslat papeži abdikační dopis. Odpověď z Vatikánu přišla dnes, když hlava katolické církev nominovala do pozice Pavla Konzbula, jenž doposud zastával funkci pomocného biskupa.  

Dozvěděl jsem se o tom v předstihu tří dnů. Pozvali mě na apoštolskou nuncioatoru (vyslanectví Svatého stolce v ČR pozn. red.), kde mi sdělili rozhodnutí, se kterým jsem musel svobodně souhlasit. V závažných důvodech jej lze ale také odmítnout. Poté co jsem nabídku přijal, začali jsme řešit podrobnosti zveřejnění či předávání služby a podobně,“ řekl nový brněnský biskup.

Pro brněnské farníky se jedná o výraznou změnu. Cikrle byl nejdéle sloužícím biskupem v historii diecéze, která funguje od roku 1777. Svému nástupci popřál hodně štěstí a také, aby ho nepouštěl humor ani v těžkých situacíh. Bývalý šéf biskupství v Brně ale do penze neodchází. Stává se emeritním biskupem a apoštolským administrátorem. Slavnostního uvedení do funkce se Konzbul dočká 29. června, kdy se při bohoslužbě v 16.00 v katedrále svatého Petra a Pavla úřadu oficiálně ujme. 

Pavel Konzbul se narodil 17. října 1965 v Brně-Juliánově. Po maturitě na gymnáziu v Brně na Křenové ulici pokračoval ve studiu na elektrotechnické fakultě VUT Brno - obor elektrotechnologie, které absolvoval v roce 1989.
Po vykonání roční základní vojenské služby nastoupil jako odborný a později vědecký pracovník do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd České republiky v Brně. Tam se věnoval vývoji a realizaci korekčních cívek magnetických polí pro tomografii nukleární magnetické rezonance. Publikoval v řadě zahraničních odborných časopisů. Externě vyučoval na elektrotechnické fakultě VUT v Brně, kde také obhájil doktorskou práci v oboru teorie elektromagnetického pole.
V roce 1995 vstoupil do Laického sdružení sv. Dominika, kde byl několik let zástupcem národní provinční představené v Praze. V témže roce zahájil studium na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, které dokončil v roce 2000. Od téhož roku je také členem Společnosti pro církevní právo. V roce 2003 přijal v katedrále sv. Petra a Pavla kněžské svěcení z rukou brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho. Poté působil jako farní vikář v Boskovicích a Svitávce, v Hustopečích u Brna, Starovičkách a excrurrendo administrátor ve Starovicích.
V roce 2005 byl ustanoven spirituálem Biskupského gymnázia v Brně a v roce 2013 jmenován farářem ve farnosti u katedrály sv. Petra a Pavla v Brně a členem Kněžské rady brněnské diecéze. V říjnu 2015 byl brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem jmenován  sídelním kanovníkem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně.
Zdroj: Brněnské Biskupství 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Biskupství, Cikrle, Papež, Konzbul, Církev, Vojtěch Cikrle, Brněnský Petrov, Papež František, Katolická církev, Pavel Konzbul, Vysoké učení technické v Brně, Vatikán, Česko, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Petrově usedne nový biskup. Cikrleho střídá po třiceti letech Konzbul  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.