Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Hodonína až na kraj světa. Lví čtyřčata se stěhují do Venezuely

Z jejich narození se před dvěma lety radovala celá jižní Morava, nyní se s lvími čtyřčaty ale musí rozloučit. Z hodonínské zoo se mláďata lva jihoafrického vydala na dobrodružnou cestu na druhou stranu světa. Nový domov na ně čeká ve Venezuele.

Chovatelé ze zoo v Hodoníně poslední měsíce plánovali důležitou misi. Jejím jediným cílem bylo najít pro oblíbenou čtveřici mladých lvíčků vhodné útočiště. Nakonec ho objevili v Jižní Americe. Přípravy na výpravy tak mohly začít.

„Plánovanému transportu předcházelo mnoho příprav od zařizování potřebných dokumentů, správného načasování krmení před cestou až po zajištění plynulého přechodu lvů do transportních beden,“ vysvětlila zooložka Lenka Štursová. Při loučení nakonec s přepravními boxy manipulovalo osm mužů, další jim asistovali.

Po cestě zvířata čekala jedna zastávka ve Španělsku. Z Madridu se poté dostala letadlem do jimi zatím nepoznané Venezuely. „Nyní čekáme na zprávy z jejich nového domova,“ dodala.

Pravá láska

Tři samci a jedna samička lva jihoafrického se v Hodoníně narodili předloňské léto. Kořeny jihomoravského rodu ale sahají o sedm let dále, kdy do zoo zavítali rodiče čtyřčat.

Z mezistanice v Zoo Chleby nejdříve přijel osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Čtyři týdny po něm z polského Parku Borysew přicestovala o několik dnů starší lvice.

Na rozdíl od lvů v Polsku, mezi které se nedokázala začlenit, se je podařilo s mladším samečkem spojit a po dvou neúspěšných pokusech i rozmnožit. První mláďátka tak spolu přivedli na svět v roce 2018. Měsíc předtím, než se čtveřice lvíčků mířících do Venezuely narodila, jejich o dva roky starší sestry chovatelé odvezli do litevské Zoo Klaipéda.

Vzácné zbarvení

Oba rodiče i jejich potomci se pyšní neobvyklou smetanově bílou barvou. Důvodem je porucha pigmentace, která způsobuje světlé zbarvení kůže i srsti a u tohoto druhu lvů se vyskytuje jen vzácně.

V zajetí se tyto druhé největší kočkovité šelmy dožívají až třiceti let. Ve volné přírodě jejich život bývá mnohem kratší a jedinci umírají zhruba po osmnácti letech.

Ohodnoť článek

Foto Zoologická zahrada Hodonín

Štítky Hodonín, zoo, zvířata, lvi, JMK, Venezuela, Jihomoravský kraj, ZOO Chleby, Madrid, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Hodonína až na kraj světa. Lví čtyřčata se stěhují do Venezuely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.