Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Brna přijeli první ukrajinští psi. Útulek je nabídne k adopci

Do moravské metropole zavítala zvířátka z Ukrajiny. Jako první dorazilo pět psů, kterých se ujali krátce po příjezdu brněnští strážníci. Do Brna voříšky přivezla dobrovolnice. Po vyšetření na vzteklinu a případném očkování čeká uštěkané hosty desetidenní karanténa. Až ji dokončí, nabídne křížence k adopci.

V Útulku pro opuštěná zvířata Městské policie Brno, který pro tvory z válečně oblasti vyčlenil třicet míst už v březnu, dočasně přebývají čtyři ukrajinští psi. Původně patřili ženě, která v zemi zasažené válkou také provozuje útulek. „Jeden z dobrovolníků na internetovém fóru zaznamenal, že majitelka útulku shání pomoc a místo, kde by zvířata mohla nechat. Skrz něj jsme se s ní propojili a domluvili další postup,“ vysvětlila vedoucí útulku Petra Volešová.

Přes hranice převezla hafany dobrovolnice, která se nakonec rozhodla si jednoho vzít domů. Do nového dočasného domova tak dorazili čtyři zhruba rok staří psi, všichni ze stejného vrhu. Přestože jsou zatím stále trochu vystrašení, podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema je vidět, že jsou na kontakt s lidmi zvyklí.

„Několik týdnů se nacházeli v prostředí, kde neměli dostatek krmiva a potřebné veterinární péče. Je tedy pochopitelné, že jsou stále trochu plaší. Každým dnem se ale jejich stav zlepšuje,“ okomentoval.

Psy trápí zuby

Potvrdila to i veterinářka Lenka Pokorná, která čtyřnohá zvířata vyšetřila. Zdravotně jsou podle ní až na pár ulámaných zubů v pořádku. „Mají jen menší povrchové ranky a jsou lehce vystresovaní. Lekají se hlasitých zvuků a jsou ve střehu, jestli se jim neubližuje. Jinak se ale mazlí a jsou velmi přátelští,“ uvedla.

Brno se postará o zvířata z Ukrajiny. Chce předejít zavlečení vztekliny do Česka

O více než třicet zvířat z Ukrajiny se postará Útulek pro opuštěná zvířata Městské policie Brno. Lidé prchající před válkou v Ukrajině je v něm můžou zadarmo nechat až patnáct dní, a splnit tak povinnost desetidenní karantény, která pro psy a...

Ačkoliv je podle Ghanema těžké odhadnout, kdy do útulku doputují další mazlíčci, tato čtveřice sourozenců v něm nemůže zůstat déle než patnáct dní. Strážníci je proto nabídnou k adopci na svých webových stránkách. Ideální nový domov by kvůli nedávným nepříjemným zážitkům našli všude, kde je klid. „Dobrá by byla třeba nějaká klidnější rodina nebo starší lidé s domem a zahradou. Zkrátka ne nikde, kde je velký ruch,“ uzavřela Pokorná.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno/Jakub Ghanem

Štítky Brno, městská policie, strážníci, Ukrajina, psi, útulek, pes, adopce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Ukrajinští psi ale co naše lydi kdo se postara?!!!

Čtvrtek, 19. května 2022, 08:51Odpovědět

Do Brna přijeli první ukrajinští psi. Útulek je nabídne k adopci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.