Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velký návrat. Skupina ukrajinských Romů opět táboří u nádraží v Brně

, aktualizováno 10. května 2022, 18:48

U hlavního železničního uzlu v Brně opět táboří Romové z Ukrajiny. Město je přitom minulý týden poslalo do židenických kasáren. Nyní jsou běženci, kteří mnohdy vlastní i maďarské pasy, zpět. Tentokrát se skupinka zhruba čtyřiceti lidí usídlila nedaleko trolejbusové zastávky a přímo u budovy nádraží.

Pořádné pozdvižení vzbudila minulý týden zpráva o tom, že prostor u brněnského hlavního nádraží si zabrali romští uprchlíci z Ukrajiny. Radnice tehdy za podpory policistů vyslala romské běžence do židenických kasáren, kde jim narychlo zařídili zázemí hasiči. Tehdy prohlašovalo vedení moravské metropole v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS), že problém je vyřešený a místo je znovu bezpečné. 

Neuplynulo ani sedm dní a lokalita, která patří k prvním, již turisté při příjezdu do moravské metropole vidí, se znovu zaplňuje návštěvníky z východní Evropy, jejichž motivací pro pobyt v Brně bývá i zneužívání sociálního systému. Zhruba pět minut svižné chůze od nádraží se nachází Úřad práce, před nímž Romové rovněž sedávají.

Křik, nepořádek a problémy. Moravskou metropoli trápí už několikátý den nával Romů z Ukrajiny. Početná skupinka zhruba osmdesáti návštěvníků se utábořila u hlavního nádraží nedaleko obchodního centra Letmo. Bezradné jsou vůči svérázným hostům...

Na zábor veřejného prostoru a hlučné projevy kempující party u nádraží si stěžují mnozí Brňané. Jezdím tudy každý den a stále se nic neposunulo. Minulý týden sice byl chvíli klid, ale podívejte se dnes, jak to tu zase vypadá. Děcka lítají kolem zastávek, rodiče pod stromem celý den klábosí a je tu hrozný nepořádek. Chtěl bych vidět, jak dlouho by město a policisté tolerovali zábavu třeba padesáti bezdomovců. Je to ostuda,“ svěřil se redakci starší muž stojící na zastávce, který se představil jako Petr. 

Romští migranti absolvovali podle informací redakce veškeré přijímací procedury v krajském asistenčním centrum. Doklady tak mají v pořádku. Potíž je v tom, že odmítají ubytování, mimo jiné i proto, že „chtějí“ bydlet všichni pospolu. Aktuálně užívají podle mluvčího policistů Pavla Švába všichni z uprchlíků víza za účelem dočasné ochrany, jak uvedl pro Drbnu už dříve. 

Podle brněnského náměstka primátorky Roberta Kerndla (ODS) město situaci řeší a snaží se najít řešení i s vládou. „Komunikujeme se členy vlády a bavíme se o tom s panem premiérem (Petrem Fialou). Je potřeba najít globální řešení, protože to není problém jen Brna, ale i Prahy nebo Ostravy," řekl ČTK Kerndl. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Ukrajina, Romové, Brno, Nádraží, ODS, Markéta Vaňková, Robert Kerndl, Úřad práce České republiky, Petr Fiala, Pavel Šváb, Východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

pro Emil Figl:
vážený SOUDRUHU, tady nejste u vás doma, kde si navzájem nadáváte do PLEBSU! :-((( nějak vám ušlo, že tady NIKDO NIKOHO NEURÁŽÍ, jen vy! (škoda, že jste nám však neprozradil své SLADKÉ TAJEMSTVÍ, jak jste těmto NIKDY NEPRACUJÍCÍM BRIKETÁM, POMOHL VY SÁM)!

Úterý, 10. května 2022, 15:26Odpovědět

Josef Mašek

...a proč jim Brno nedá byty a každý měsíc finanční podporu, aby se mohli začlenit do naší demokratické sametové společnosti !!!???

Úterý, 10. května 2022, 14:27Odpovědět

Emil Figl

Baron Kocharovski: Můžeš mít přezdívku "Baron", ale jsi a vždycky budeš největší plebs :)

Úterý, 10. května 2022, 13:49Odpovědět

Baron Kocharovski

a rozdávají se DÁVKY... taková DÁVKA Z KULOMETU má také svoje kouzlo! :-DDDDDDDDDDDDDDD

Úterý, 10. května 2022, 13:13Odpovědět

Baron Kocharovski

pro Emil Figl: to víte, vy trvrdíte, že PRAVDA jsou srač*ky v komentářích,"... ale mnozí ASI budeme za jedno, že VY MÁTE SRAČ*KY V HLAVĚ! a pak: nic vám nebrání vtít si ty SRAČ*KY s sebou (a nám všem UKÁZAT, jak se to má dělat)! rád se nechám poučit, vy "internetový" hrdino! :-DDDDDD

Úterý, 10. května 2022, 13:11Odpovědět

Baron Kocharovski

řešení je jednoduché: všem těmto BRIKETÁM nabídnout PRÁCI! (stačí jen zametání města)! kdo odmítne - IHNED s ním PRYČ z česka! DEJTE JIM PRÁCI - ZDRHNOU SAMI! :-DDDDDD

Úterý, 10. května 2022, 13:07Odpovědět

Baron Kocharovski

pro Diskutér T. : MOŽNÁ, opakuji MOŽNÁ jsou tyto BRIKETY z ukrajiny... ale také jim nevěřím, protože kdyby byly z ukrajiny, nehovořily by POUZE MAĎARSKY! a v maďarsku, (jak dobře víme), ZATÍM!, žádná válka není! takže suma sumárum: JDE O EKONOMICKÉ, "vyčůrané" BRIKETY, KTERÉ ZNEUŽÍVAJÍ souciální systém a SOCIÁLNÍ DÁVKY, nejen českého systému! :-(((((( proto pomoci legálním utečencům z válčící ukrajiny nemuám vůbec námitky; sám jsem poskytl nemalé prostory i nějaké peníze... ŠPINAVCE OD NÁDRU BYCH HNAL SVINSKÝM KROKEM! (včera bylo pozdě)!

Úterý, 10. května 2022, 13:05Odpovědět

Diskutér T.

Strastiplné cesty bez konce, kterou po vypuknutí války na Ukrajině, místní Romové nastoupili, si aktuálně všímají nejen média, ale i neziskové organizace v čele s Romeou. Ač tito lidé prchají z Ukrajiny a jsou více či méně zasažení ruskou agresí, na pomoc často nemají nárok. Na vině jsou nejasnosti s dvojím občanstvím a maďarské pasy, jež Viktor Orbán před lety začal rozdávat jako na běžícím páse k velké nelibosti Slovenska. To dvojí občanství odmítá a pokutuje.

Uprchlíci tak disponují maďarským pasem a občanstvím, navíc nemluví ukrajinsky, a tak jim fakt, že míří z konfliktem zasažené oblasti, není nic platný.

V momentě, kdy překročí hranice Slovenska nebo Maďarska a později se dostanou do Česka, ocitají v Evropské unii, vlastní pas jedné ze zemí členské země, nemají podle vládních představitelů nárok na pomoc, jaké se dostává Ukrajincům s jedním ukrajinským pasem.

„Je velmi těžké říci, jaký je přesný počet Romů, kteří mají na Ukrajině maďarské pasy, nebo správně by se dalo říci, že mají dvojí občanství. Ukrajina oficiálně tvrdí, že celkově je takových občanů na Ukrajině až 130 tisíc,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz aktivista z Ukrajiny Julian Kondur, která přiznává, že jde o kalkul i z romské, nejen maďarské strany.

Úterý, 10. května 2022, 10:02Odpovědět

Tomáš Kdosi

K Vám do baráku pane Fearone. A nebo ještě lépe. Všechny tyhle maďarský Romy včetně vaší osoby bych poslal do Maďarska, protože takový usmrkance, kteří si jenom stěžují, ale sami nic nedělají, tady nechceme!

Úterý, 10. května 2022, 09:48Odpovědět

Fearone Biggz

Do Prahy s nima. Ať si sozdruzi poradí. Tak takovou verbeš vítají.

Úterý, 10. května 2022, 08:41Odpovědět

Emil Figl

To je zase sr*ček v komentářích…

Úterý, 10. května 2022, 08:17Odpovědět

Gigi von Banhoff

No z Prahy je posílají na Moravu, protože tam si s tím ruce špinit nechtějí

Úterý, 10. května 2022, 08:03Odpovědět

Macek Ussurijsky

Převézt co "Cajzlogradu" ať si je rozeberou domů Fialovy pohunci, neziskoví pravdoláskaři a chvilkoví milionáři. Tam jim bude líp, přece jen Praha je Praha ....:o)

Úterý, 10. května 2022, 07:18Odpovědět

Miky Kucera

At tahnou od kud prisly ,vsechno maji zadarmo,ukrajinci .to by se jim libilo zit v zemi bez valecneho konfliktu a v pekne ceske zemi,ja jsem si taky musel vse co jsem chtel praci vybudovat a nikdo my nic nedal zadarmo,a poslanci se uplne zblaznily kdo bude platit ten navysujici statni dluh,tolik miliard co se jim uz dalo ,kvuly tomu ted vsem zdrazuji zakladni poptraviny ,co ty co maji rozpocet jen z tezi na mesic.a ukrajincum daji vse zdarma,to apeluji na samozivitele a samozivitelky ktere to maji v te to dobe hodne spatne,poslanci by si mely vzit ze sveho platu pulku a kazdy prispet na maminky z detmy a samozivitele,omlouvam se tem kteri budou vyhledavat v clanku chyby.

Úterý, 10. května 2022, 06:45Odpovědět

Joseph Xspy

Persona Non Grata ....s rumunským pasem mají kam jít a od toho jestli se jim někam nechce ,je tu cizinecká policie v součinnosti se státní a městskou .A klidně mohou být deportováni pospolu ...

Úterý, 10. května 2022, 02:21Odpovědět

Ilona Hotarkova

Přesně tak.....hrůza a hanba.

Úterý, 10. května 2022, 00:49Odpovědět

Hana Brázdová

Kočovníky tolerují. A co nemoci, vši atd.? Co na to státní hygiena praví?

Pondělí, 9. května 2022, 22:05Odpovědět

Josef Mašek

je to jejich staletý zakořeněný zvyk kočovat tábořit a nepracovat

Pondělí, 9. května 2022, 20:59Odpovědět

Gigi von Banhoff

Hlavně nám to už neposílejte do Židenic, máme tady svých starostí dost.

Pondělí, 9. května 2022, 19:48Odpovědět

Etienne Leroux

Na tomto příklad je zcela evidentní, že zákony našeho státu se zakládají na rasistických principech. Nikdo totiž nepochybuje, jak by asi dopadlo takovéto táboření skupiny běžných českých občanů. Hotovo by bylo během několika hodin a jen by se rozdávaly tresty. Ale jelikož se jedná o cikány, nikdo nic "nemůže dělat". Proč? Odpověď je zcela jasná. Protože se nám zde rozmáhá "takový nešvar", že se do všeho pletou přebujelé levičácké "neziskovky", a osobují si za naše daně právo, prakticky nahrazovat státní orgány v jejich činnostech.. A to je zcela nepřípustné. Zákony musí platit pro všechny stejně, i když si lenoši a extrémisti v určitých neziskovkách myslí opak. Bylo jasně uzákoněno, že na pomoc, podporu a dočasnou ochranu mají právo jen občané Ukrajiny. Jak to, že ji v tomto případě dostanou i lidé s Maďarským občanstvím? Jak to, že nejsou tito lidé zcela v souladu s našimi zákony ihned odsunuti do Maďarska? Jak to, že nikdo nic nedělá? Na co si platíme politiky a policii z našich daní? Z Německa tyto naprosto nepřizpůsobivé lidi vyhodili, z Maďarska také. Jen u nás si je asi chceme pěstovat a dávat jim vše zdarma (zřejmě těch našich nefachčenků tady máme asi málo). To až se dozví zbytek ukrajinských cikánů, tak se jich sem navalí desítky tisíc a pak jsem zvědav co s tím bude vláda dělat......Neuvěřitelné, jak si sami dokážeme podřezávat pod sebou větev.

Pondělí, 9. května 2022, 18:49Odpovědět

Velký návrat. Skupina ukrajinských Romů opět táboří u nádraží v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.