Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lesníci z Brna vysadí o polovinu stromů méně než loni, kůrovec ustupuje

Jedna z nejlepších sezón čeká podle odhadů lesníky Mendelovy univerzity v Brně. V univerzitních lesích, které z většiny tvoří listnaté dřeviny, vysadí letos čtvrt milionu mladých stromků. To je zhruba o polovinu méně než v roce loňském.

Dvacet druhů dřevin vysadí odborníci ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který spadá pod brněnskou Mendelovu univerzitu a rozkládá se od severu moravské metropole až po město Blansko. Statisíce stromů byly vybrány tak, aby byly lesy druhově pestré. „Z listnáčů vysazujeme zejména buky a duby. Z jehličnanů pak perspektivní douglasku či modřín,“ řekl vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky ŠLP Křtiny Lumír Dobrovolný.

Od konce kůrovcové kalamity, který nastal v roce 2020, klesá podle lesníků podíl holin k zalesnění. Na obnovu lesů ale přesto nerezignují. „Je po prováděných těžbách pro zachování hospodářské kontinuity nutná. Otevírá se tím prostor navrátit se k přírodě bližším metodám obnovy, zejména k přirozené obnově buků, dubů, modřínů a spoustě dalších dřevin ze semen pod ochranou dospělých stromů,“ vysvětlil Dobrovolný. 

Jak se bude situace s kůrovcem v jihomoravských lesích vyvíjet, závisí především na počasí. Lesníci proto zůstávají obezřetní, jelikož již nyní pozorují nedostatek jarní vláhy, která je pro nové stromky zásadní. V univerzitních lesích, které mají rozlohu přes deset tisíc hektarů, momentálně z pětašedesáti procent převažují listnaté dřeviny.

Na pokusných plochách, z nichž jedna se nachází například v lokalitě Brno-Lesná, se odborníci pokoušejí vrátit do přírody také porost, který byl v minulosti typický. „Jde o plochy takzvaného nízkého, respektive středního lesa, kde nové stromy většinově nerostou ze semen, ale obražením pařezu pokáceného stromu," vysvětlil mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/planet_fox

Štítky lesy, příroda, lesnictví, stromy, kůrovec, les, strom, dřevina, Mendelova univerzita v Brně, Brno, Blansko, Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci z Brna vysadí o polovinu stromů méně než loni, kůrovec ustupuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.