Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neprší a je málo vody, láteří jihomoravští vodohospodáři

Průtoky v tocích v povodí Moravy a Dyje jsou podle vodohospodářů podprůměrné, mezi 15 až 50 procenty obvyklého stavu. Vodní toky na řadě míst proto už nyní musí vodohospodáři doplňovat vodou z vodních nádrží, informoval mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na našem území velmi málo prší. Výjimečně jsme zaznamenali v posledních dnech patnáctimilimetrové srážky za 24 hodin. Ale z těchto srážek prakticky nic nedoteklo do vodních toků, vše si bere půda a rostliny. Průtoky v řekách proto aktuálně odpovídají 15 až 50 procentům průměrných květnových hodnot. Situace se ale promítá i do stavu podzemních vod, kdy například v mělkých vrtech v povodí střední a dolní Moravy, Jihlavy a Bečvy jsou hodnoty silně až mimořádně podnormální,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Například průtok v Moravě je mezi 60 a 40 procenty květnového normálu, v Dyji mezi 30 a 40 procenty, Bečvou v Dluhonicích protéká 28 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Svratkou ve Veverské Bítýšce 38 procent, Jevišovka, Rokytná a Oslava mají okolo 25 procent průměrných měsíčních hodnot. Brtnice, Želetavka a Bystřička na přítoku do vodní nádrže Bystřička hlásí stav sucha.

Už nyní tak některé nádrže doplňují nízké hladiny vodních toků. Jen za uplynulé dva týdny vodohospodáři podle Chmelaře vypustili z vodních nádrží čtyři miliony metrů krychlových vody, kterými dotovali průtoky v řekách. „Je důležité udržovat v řekách takzvané minimální zůstatkové průtoky, aby vodní toky plnily své funkce a poskytovaly dostatečné podmínky pro život vodním živočichům a na vodu vázaným společenstvům a současně aby dostatečně ředily odpadní vody, vypouštěné do vodních toků například z čistíren odpadních vod,“ uvedl Gargulák.

Například vodní nádrže Vír a Nové Mlýny za minulý týden tzv. nadlepšily průtok ve Svratce a v Dyji podle mluvčího dohromady o téměř milion metrů metrů krychlových vody.

Většina nádrží má podle něj plné nebo téměř plné zásobní prostory. Nadále platí, že z nádrží vodohospodáři dlouhodobě vypouští nezbytné minimum. „Pracujeme s různými scénáři, tedy i se scénáři, že by se mohlo extrémní sucho opakovat. V současnosti jsou s ohledem na přijatá opatření plánované dodávky vody pro vodárenské účely z našich vodních nádrží zajištěné. V případě srážkového deficitu může v tocích bez možnosti nadlepšení vodou z nádrží docházet v průběhu jara a léta k jejich vysychání," upozornil Gargulák.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PMO

Štítky Voda, Sucho, PMO, Řeky, Jmk, vodní hospodářství, vodní nádrž, Morava, Dyje, Povodí Moravy (státní podnik), vodní tok, Bečva, Svratka, Bystřička, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Rosendorf

Nevím jak jinde , ale na řece Oslavě je zhruba na 15 - 20 km zničeno , odstraněno nebo ve velmi špatném stavu minimálně do10 splavů . Např. v Oslavanech při pohledu ze břehu u zničeného splavu "Lipno" není vůbec voda vidět .

Pondělí, 9. května 2022, 12:28Odpovědět

Neprší a je málo vody, láteří jihomoravští vodohospodáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.