Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průměrný věk lidí na jižní Moravě se zvyšuje, roste hlavně podíl seniorů

Průměrný věk obyvatel Jihomoravského kraje loni vzrostl na 42,7 roku. Vyšší průměrný věk 44,2 roku měly ženy, u mužů to bylo 41,1 roku. V populaci nejvíce roste podíl obyvatel starších 65 let, v roce 2021 tvořili už více než pětinu všech obyvatel kraje, uvedl v tiskové zprávě Karel Adam z Českého statistického úřadu.

Trvalý růst průměrného věku odráží dlouhodobý trend stárnutí obyvatelstva, který se nezměnil ani s vyšším počtem úmrtí starších lidí v době covidové pandemie. Každé tři roky se průměrný věk v tomto tisíciletí zvýšil zhruba o půl roku a od roku 1991 se zvýšil o šest let. Ze srovnání se statistikami z dalších krajů vyplývá, že obyvatelé Jihomoravského kraje měli v roce 2021 třetí nejnižší průměrný věk. Nejvyšší průměrný věk měli obyvatelé Zlínského, Královéhradeckého a Karlovarského kraje (43,6 roku). Nejnižší průměrný věk měli lidé ve Středočeském kraji (41,5 roku).

Mění se i podíl starých a mladých lidí. V roce 2004 bylo naposledy více dětí do 14 let než lidí nad 65 let a dlouhodobě roste index stáří. Ten se využívá pro charakteristiku věkové struktury obyvatel a vyjadřuje, kolik obyvatel ze starších věkových skupin připadá na sto dětí. Děti do věku 14 let v roce 2021 tvořily 16,4 procenta obyvatel, lidé starší 65 let tvořili 20,6 procenta obyvatel.

Na jižní Moravě na konci loňského roku žilo 1,184.568 obyvatel. Kraji každoročně obyvatel přibývá, a to díky stěhování. Porodnost je dlouhodobě nižší než úmrtnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/sabinevanerp

Štítky ČR, správa, demografie, Jihomoravský, průměrný věk, Jihomoravský kraj, Karel Adam, Český statistický úřad, Zlínský kraj, Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrný věk lidí na jižní Moravě se zvyšuje, roste hlavně podíl seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.