Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajinské Romy tady nechceme, bouří se jihomoravská města

Obrovskou vlnu emocí vyvolala v jihomoravských městech informace, že se jejich budovy stanou útočištěm pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Proti záměru se vzbouřily Boskovice, Vyškov i obec na Znojemsku. Kvůli nápadu na umístění Romů, kteří zdarma pendlují krajskými spoji, sepisují územní celky otevřené dopisy ministrovi vnitra i vedení kraje.

Jihomoravský kraj přišel na konci dubna se seznamem měst s vhodnými budovami, které jsou podle daných kritérií vhodné pro umístění východoevropských Romů. Plán na hladkou integraci boří nejen neochota Romů přijmout nabízené přístřeší, ale také tvrdé reakce obyvatel obcí i radnic. Navíc ve vytipovaných městech neměli o úmyslech úřadu ponětí, dokud se informace nezačaly šířit v médiích.

Například do malé obce Havraníky na Znojemsku přijela doslova ze dne na den skupina čtyřiceti Romů. Utečenci našli dočasný domov v budově Národního parku Podyjí. „Záležitost jsme dnes celý den řešili. Starosta obce totiž to, že přijedou romští uprchlíci, zjistil až v den jejich příchodu. Proto jsme odeslali otevřený dopis na krizový štáb Jihomoravského kraje a pozvali zástupce úřadu, ať se přijedou podívat, jak to v Havraníkách vypadá,“ sdělil Drbně starosta Znojma Jakub Malačka (nez.).

Podle Malačky se s příjezdem uprchlíků do malebné a klidné obce s třemi stovkami obyvatel změnila nálada a vzrostlo napětí mezi lidmi. Zmínil například drobnou kriminalitu či nerespektování obecních vyhlášek. „Navíc v Havraníkách není škola ani školka, a tak není jak uprchlíky integrovat,“ vysvětlil šéf znojemské radnice, který se zároveň zamyslel nad tím, proč kraj raději nevyužil prázdné budovy, které má ve vlastnictví například policie.


Romové překvapili také Brno. Foto: Michal Šťastný

Vyškov píše Rakušanovi

Obdobné vášně kvůli stěhování Romů vzbudil návrh také ve Vyškově, kde má velkokapacitní ubytování podle plánů úředníků vzniknout v někdejší generálské ubytovně na sídlišti v okrajové oblasti. Radnice okresního města s nápadem rázně nesouhlasí a dnes zveřejnila otevřený dopis, který adresuje přímo do rukou ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Vyškov argumentuje proti umístění Romů do dvacetitisícového města nulovými hygienickými návyky, "nerespektováním autority gádžů" i negramotností migrantů, jak stojí v dokumentu. „Budeme zuby nehty bránit klidnou lokalitu i naše občany. Budova je v blízkosti vojenského prostoru a podle našeho názoru kvůli rizikům vhodná. Všechna rizika jsme vyhodnotili na zasedání krizového štábu, kde jsme přijali jednotné usnesení proti ubytování Romů,“ řekl Drbně starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Hejtman ustoupil Boskovicím

Rázné ne zaznělo také z Boskovic na Blanensku, kde se měla v ubytovnu proměnit vybydlená budova v ulici Svatopluka Čecha, která ještě před deseti lety sloužila hasičskému sboru. Podle vyjádření boskovického starosty Jaroslava Dohnálka (ODS) ale jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) nakonec potvrdil, že se plánované stěhování neuskuteční a objekt ze seznamu zmizí. Za rozhodnutím stojí technický stav budovy i vlna odporu ze strany města a obyvatel, kteří se do návrhu ostře pustili na sociálních sítích.

„Sám hejtman přiznal, že si v této chvíli nedovede představit ubytování ukrajinských Romů v daných lokalitách, vzhledem k tomu, kolik nevole to v místě vyvolalo," vyjádřil se k věci na Facebooku boskovický zastupitel Lukáš Holík (ANO) s tím, že z nevyužívaného objektu by měla v budoucnosti podle plánů města vzniknout školka.


Budova v Boskovicích je přes deset let prázdná, vzniknout by v ní mohla školka. Foto: Michal Šťastný

Řešení se hledá

Kde přesně se najde pro stovky utečenců v kraji ubytování, zatím jasné není. Jak Drbně potvrdila mluvčí úřadu jihomoravského kraje Alena Knotková, přítomnost ukrajinských Romů na jižní Moravě mnohdy zavání dávkovacím turismem a osoby ani ubytovat nechtějí. „Velké části těchto osob jde bohužel jen o to, aby se na Křenové (sídlo Úřadu práce, pozn. redakce) zastavila pro dávky, přespala pár nocí a odjela dál,“ řekla mluvčí s tím, že všichni uprchlíci, kteří prošli krajským asistenčním centrem, dostali možnost bydlení.

Právě Romové z válkou zasažené Ukrajiny, kteří odmítají nabízené příbytky, přidělávají vrásky Brňanům. Na konci minulého týdne se skupina desítek osob utábořila u brněnského hlavního nádraží. Vedení města začalo medializovanou situaci řešit v pondělí, kdy k večeru poslalo Romy do provizorní ubytovny v židenických kasárnách. Na místo, které mezitím hasiči vybavili matracemi, zavezl osoby speciální autobus.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Ukrajina, Romové, uprchlíci, Jihomoravský kraj, ubytování, uprchlík, Vyškov, Boskovice, otevřený dopis, okres Znojmo, Havraníky, Michal Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kühnel

Dal bych jim bagetu na cestu a jízdenku zpátky domů zdarma. Pak už ani ň. Těchto nemakačenků už tu z tichým souhlasem vlády živíme dost svejch vlastních. Případně ať si je vezme domů Fiala. Alespoň by viděl taky něco ze života a ne jen ty svoje grafy kdy jeden sní celý kuře a druhý nic ale v průměru si dali každý půl kuřete.

Sobota, 7. května 2022, 01:17Odpovědět

Tomas Jedno

Zas takovej kentus v ulicích, už to tu bylo relativně v pohodě a máme to nazpět ještě s přirážkou. Nechceš makat ani se začlenit, tak vysmahni...

Pátek, 6. května 2022, 07:01Odpovědět

Zdeněk Šmerda

Ke každé uprchlické vlně se vnutí různí vychytralí problémoví nemakačenkové, co nejsou válkou ohroženi. Takže i chudí romští „uprchlíci“ s maďarským pasem ze Zakarpatské Ukrajiny, kde se nikdy válčit nebude. Na azyl, ani žádnou pomoc, tedy nárok nemají. Chápu, Romové rádi kočují a tak si společně vycestují někam, kde se o ně lépe postarají, dají vyšší dávky, aniž by museli pracovat. Pak jedou dál. Ještě vloni by jim to nikdo neumožnil. Hejtmani poukazují na problémy s takovými. Romské organizace dobře znají své soukmenovce a nejsou z nich rovněž nadšeni.

Čtvrtek, 5. května 2022, 12:20Odpovědět

Vojtěch Vened

Pro Ukroše miliony a miliardy, pro občany České republiky zdražování, cenzura a vyhrožování soudy a policií za "nesprávné názory." To je ODS a TOP 09, to je současná česká realita. Jak dlouho si to ještě necháme líbit ?

Čtvrtek, 5. května 2022, 12:17Odpovědět

Zdena Smetanova

Josef Gaži - Predpokladam, ze jste take poctive zamestnan a chodite kazdy den, jako my ostatni, nekam do prace a nejen na Urad prace. Pokud se vam, pane Gazi, u nas nelibi, neni nic jednodussiho nez se odstehovat treba do Rumunska, snad tam najdete pro vasi "mentalitu = vyhybani se praci" lepsi pochopeni.

Čtvrtek, 5. května 2022, 12:04Odpovědět

Josef Gaži

Ste horší neš Rusové!!!bavýte se dobře? Chce se my z vás blít????serete lepší hovno neš oni?mají jinou mentalitu tak to pochopte!Vás bych poslal do první linie!Bojíte se že vám vezmou korita!!!Češi stále ukazují a dávají najevo svoje rasistický předsudky.Přál bych vám být v jejich situaci.

Středa, 4. května 2022, 23:48Odpovědět

Ludmila Břoušková

posaďte je na vlak a pošlete je tam, odkud přišli

Středa, 4. května 2022, 22:58Odpovědět

Baron Kocharovski

jak VYHNAT černé lehkoživky a večné pobírače sociálních dávek?! řešení je velmi prosté: stačí NABÍDNOUT POVINNOU PRÁCI! lenošní černí se rozutečou sami takovým tempem, že se nebudete stačit divit! KDE JE PRÁCE, TAM NEJSOU CIgggOŠI! :-DDD

Středa, 4. května 2022, 21:01Odpovědět

Karel Šáilok

Rakušana by k tomu zábradlí měli přivázat řetězem, aby si je užil a snad se mu i rozsvítilo v palici !!!

Středa, 4. května 2022, 19:58Odpovědět

Blanka Košeljová

Teď měli možnost, tak se jich hezky Ukrajinci zbavili a poslali pryč. Jsou to vykukové.

Středa, 4. května 2022, 19:44Odpovědět

Alois Blatenský

Co proti nim mají vždyť jsou tak roztomilý úplný zlatíčka.

Středa, 4. května 2022, 19:32Odpovědět

Ukrajinské Romy tady nechceme, bouří se jihomoravská města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.