Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jižní Morava trpí požáry porostů, s pálením čarodějnic hrozí další

S blížícím se posledním dubnovým dnem, který se již tradičně odehrává v duchu pálení čarodějnic, přicházejí hlasitá varování. Letošní jaro je na jižní Moravě spojeno s neobvyklým množstvím ohňů, a tak od hasičů znějí apely na důkladné zabezpečení vater.

Pálení čarodějnic je pro jihomoravské hasiče důvodem k ostražitosti, podle mluvčího Jaroslava Mikošky se ale v posledních letech závažnými požáry nesetkávají. To potrvzují také data z loňského roku. „Loni jsme 30. dubna řešili tři požáry, konkrétně šlo o jeden požár ve sklepě a dva požáry odpadu,“ uvedl pro Drbnu.

Letos je ovšem situace závažnější, a to především kvůli vysokému počtu požárů porostů, které hasiči na jaře řeší. Zatímco v posledních pěti letech vyjížděli od 1. března do 27. dubna průměrně ke 130 požárům, letos jich kvůli suché půdě bylo již 319. Březnové požáry v přírodě si v kraji vyžádaly jedno úmrtí a sedm zraněných.

Jihomoravané, kteří se v sobotu 30. dubna plánují setkat u ohnišť, by tak podle hasičů měli především dobře zvolit umístění ohniště. „Místo musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně jeden metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně 50 metrů, v případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný," vysvětlil Mikoška.

U ohňů by měla být vždy přítomná dospělá osoba, která na hořící vartu dohlédne a neponechá ji bez dozoru. Je potřeba sledovat také aktuální povětrnostní situaci, která ovlivňuje směr šlehání plamenů. Zítra by podle předpovědí meteorologů neměl být vítr na jižní Moravě silný. V Brně bude dosahovat rychlosti zhruba 11 m/h.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Drbny

Štítky pálení čarodějnic, svatojakubská noc, hasiči, akce, kultura, Jihomoravský kraj, požár, čarodějnice, Jaroslav Mikoška, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava trpí požáry porostů, s pálením čarodějnic hrozí další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.