Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská přehrada bez sinic, přejí si vodohospodáři. Chystají nová opatření

Zvyšující se teploty a nedostatečně čištěná voda s nízkým průtokem nabízí ideální podmínky pro rozvoj bakterií. Vodohospodáři proto zahájili opatření proti sinicím na brněnském Prýglu, aby si i letos užívali lidé vodní radovánky bez kožních problémů.

O Brněnskou přehradu se pravidelně starají pracovníci Povodí Moravy, například letos v dubnu zprovoznili okysličovací aerační věže ve vodní nádrži a začali srážet fosfor v jejích přítocích. Speciální míchací systém navíc vodu průběžně promíchává, aby se na hladině nepřehřívala. Cílem projektu, jehož náklady činí ročně zhruba deset milionů korun a spolupracuje na něm i Brno a Jihomoravský kraj, je udržet vysokou kvalitu vody v létě a zabránit rozvoji sinic, které lidem při koupání můžou způsobit alergie a vyrážky.

„Na přítoku do nádrže provozujeme i v letošním roce srážedlo fosforu, který tvoří hlavní živinu pro sinice. Dále jsme aktivovali patnáct míchacích věží, které jsou umístěné pod vodní hladinou. K provozu je na přelomu března a dubna připravil tým specializovaných potápěčů. Zbývajících pět aeračních věží spustíme v závislosti na vývoji klimatických podmínek,“ popsal, jak vodohospodáři pracují s loni zakoupeným vybavením, generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Kvalita vody v Brněnské přehradě závisí na její teplotě, velikosti průtoku i procesech, které se v nádrži odehrávají. „V případě, že tam přitéká znečištěná voda, obzvlášť v období sucha a vysokých teplot, nejde rozvoji sinic zabránit, ale pouze jej omezit,“ vysvětlil Gargulák a dodal, že aktuální přítok do vodní nádrže je zhruba čtvrtinový než běžně, což může v následujících měsících způsobit problém.

Účinná opatření

Postupy, které vodohospodáři uskutečňují od roku 2009, se už několikrát osvědčily v praxi. Například loni se lidé v přehradě koupali celé léto. Kvalitu vody v Brněnské údolní nádrži navíc podporují vodohospodáři i dalšími kroky. „V povodí říčky Veverky, což je jeden z přehradních přítoků, jsme umístili soustavu sedimentačních nádrží a uskutečnila se také revitalizace Knínického potoka,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Naopak nejhorší situace se sinicemi řešili na přehradě v roce 2008 a 2018, kdy dokonce vydali zákaz koupání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, přehrada, sinice, opatření, koupání, vodní hospodářství, Brněnská přehrada, Povodí Moravy (státní podnik), nádrž, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská přehrada bez sinic, přejí si vodohospodáři. Chystají nová opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.