Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci z Brna bojují s biologickým odpadem. Nová popelnice zabrání zápachu i výskytu hmyzu

Průměrný Brňan za rok vyhodí přes 37 kilogramů potravin. Jejich plýtváním přitom vzniká neustálý tlak na životní prostředí. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto přišli s návrhem nové nádoby na sběr odpadu. Kromě eliminace nepříjemného zápachu zamezí výskytu hmyzu a hlodavců, kteří se v okolí popelnic často objevují.

Zejména pro sídliště chystají brněnští vědci nový systém shromažďování biologického odpadu. „Chceme vylepšit sběr gastroodpadu v sídlištním prostředí, který bude vyhovovat jak domácnostem, tak municipalitám a svozovým firmám,“ uvedla Martina Vršanská z Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Projekt přinese mimo jiné návod, jak produkci takového odpadu omezit, případně jak s ním posléze nakládat.

Právě v hojně obydlených místech, jako jsou sídliště, se s potravinami plýtvá nejvíc. Za rok v takových místech člověk vyhodí okolo 53 kilogramů jídla, u ostatních lidí z Brna je to okolo 37 kilogramů. „Gastroodpad přitom tvoří téměř padesát procent z celkového množství,“ doplnila Lucie Veselá z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity. Nejčastěji v popelnici končí ovoce, zelenina a pečivo. Balené potraviny nad bezobalovými převažují spíš v létě.

Ideální způsob, jak zbytky zužitkovat, je kompostování. Zlepšení tohoto procesu povede k získání kvalitního, zdravotně nezávadného a zemědělsky udržitelného produktu. „Kompost může zvýšit úroveň půdní zásoby organického uhlíku a dusíku, zlepšit strukturu půdy a snížit používání chemických syntetických hnojiv,“ dodal mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Mendelu, univerzita, odpad, ekologie, zemědělství, zdraví, popelnice, Mendelova univerzita v Brně, jídlo, Lucie Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna bojují s biologickým odpadem. Nová popelnice zabrání zápachu i výskytu hmyzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.