Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brnu se rozplynul sen o atletické hale. Nevzdáme se, hlásí město

Zbyly jen vizualizace a sliby. V Brně po čtyřech letech zanikla smlouva na stavbu atletické haly u univerzitního kampusu. Radní vzali na vědomí zánik smlouvy k 17. květnu stejně jako rozhodnutí Národní sportovní agentury o zastavení řízení pro udělení dotace na výstavbu sportoviště. Město hodlá ale ještě o nový atletický domov zabojovat.

Podle brněnské primátorky Markéta Vaňková (ODS) město nechce současný projekt ukončit, bude usilovat o prodloužení platnosti už vydaného stavebního povolení. Na samotnou stavbu by se tak musela podle primátorky uskutečnit nová veřejná zakázka.

Národní sportovní agentura v první půli dubna uvedla, že zastavila řízení o udělení dotace na halu, na niž Brno žádalo 300 milionů korun. Jedním z důvodů podle Vaňkové bylo, že město už mělo uzavřenou smlouvu se zhotovitelem. 

Atletická hala měla mít 2200 míst pro diváky a 170 parkovacích míst. Smlouvu město uzavřelo v srpnu 2018 se společností nazvanou Výstavba atletické haly Campus, kterou vytvořily firmy Imos Brno, Hochtief CZ a Sport Construction. Původní náklady byly kolem 800 milionů korun, firma ale požadovala navýšení částky skoro o 200 milionů. „Rada vzala na vědomí usnesení Národní sportovní agentury, zamítla konečnou navrženou částku zhotovitelem, tedy navýšení o 186 milionů z důvodu nárůstů cen komodit a stavebních prací. Také jsme vzali na vědomí zánik smlouvy o dílo, a to k datu 17. 5,“ uvedla Vaňková.

Podle ní ale město nechce samotný projekt ukončit. „Z tohoto důvodu chceme prodlužit platnost už vydaného stavebního povolení a budeme jednat o dopracování projektové dokumentace pro provedení stavby. Na samotnou realizaci by pak musela proběhnout nová veřejná zakázka na zhotovitele," řekla Vaňková.

Její náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) v minulosti zmínil, že navrhne možnost podání správní žaloby na Národní sportovní agenturu kvůli zastavenému řízení ohledně dotace. Vaňková ale uvedla, že i případný úspěch by pro město neznamenal, že dotaci získá. „Ohledně správní žaloby máme dvě právní analýzy, jedna žalobu doporučuje, druhá nikoliv. Finální rozhodnutí ještě nepadlo,“ dodala Vaňková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno

Štítky Brno, Sportoviště, Atletika, Výstavba, dotace, Markéta Vaňková, Národní sportovní agentura, žaloba, ODS, IMOS Brno, a.s., SPORT Construction a.s., KDU-ČSL, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Přiznejme si to , Brno to je město snů ....až příliš často nenaplněných .

Pátek, 22. dubna 2022, 09:51Odpovědět

Brnu se rozplynul sen o atletické hale. Nevzdáme se, hlásí město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.