Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli zvýšení cen energií nám vzrostly náklady o půl miliardy, hlásí Brno a jeho firmy

Brno a jeho městské společnosti evidují kvůli zvýšení cen energií nárůst nákladů o více než půl miliardy korun, řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní se bude s každou firmou jednat individuálně, zda je schopná zvýšené náklady pokrýt, nebo bude potřebovat pomoc města. Brno by mohlo využít část nebo celou půlmiliardovou rezervu, kterou si vyčlenilo v rozpočtu kvůli energiím už loni při jeho sestavování.

Vaňková uvedla, že čísla jsou předběžná. „Jsou nejen z města, ale i z městských společností. Ale ještě je nemáme od všech městských firem, takže budeme informace znovu aktualizovat. Z toho, co máme, to vypadá, že už jsme nad částkou půl miliardy korun za zvýšení energií,“ uvedla Vaňková.

Mezi městské firmy patří například dopravní podnik, odpadová společnost SAKO nebo teplárny. Město ale zřizuje také dvě nemocnice, dále školy nebo domovy seniorů. „Budeme řešit s jednotlivými společnostmi, jestli budou schopné se na navýšení podílet ze svých vlastních peněz, nebo s podporou města. Ještě to nemáme projednáno ani na úrovni rady nebo porady vedení,“ uvedla Vaňková.

Proto zatím nebyla schopná říct podrobnosti ani to, kolik peněz by na navýšené náklady mohlo jít z půlmiliardové rezervy, kterou si Brno loni vyčlenilo v rozpočtu kvůli nárůstu cen energií. Podle Vaňkové je možné, že to bude část, nevyloučila ale ani to, že by na to mohla posloužit celá rezerva. „Nicméně bylo prozíravé si tu rezervu udělat,“ poznamenala Vaňková.

Zastupitelé Brna loni v prosinci schválili na letošní rok rozpočet s příjmy 14,5 miliardy a výdaji 17,2 miliardy korun. Rozdíl plánovalo město pokrýt z nedočerpaných peněz loňského roku, z peněz z prodeje majetku a případně úvěrem.

Brňané si příští rok postojí déle na zastávce. Dopravní podnik bude šetřit

Utahujeme opasky, hlásí brněnský dopravní podnik, který se vyrovnává s úbytkem cestujících či zdražením pohonných hmot a elektřiny. Kvůli zvýšeným nákladům na provoz příští rok prodlouží intervaly některých spojů mimo špičku. Se změnou jízdních...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárny Brno

Štítky Brno, energie, DPMB, SAKO, Náklady, Markéta Vaňková, rozpočet, ODS, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zvýšení cen energií nám vzrostly náklady o půl miliardy, hlásí Brno a jeho firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.