Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Horolezci i exploze. V Brně čistí zařízení na spalování odpadu

V brněnské městské společnosti SAKO, která se v moravské metropoli stará o svoz a zpracování odpadu, začal jarní úklid zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO). Při čtrnáctidenní odstávce využívají pracovníci k čištění mikroexploze i školené horolezce.

Důležitá technologická odstávka ZEVO, jejímž cílem je snížit pravděpodobnost vzniku poruch, zaměstnává pracovníky SAKO dvakrát ročně. Na jaře se vypnou kotle ve spalovně a pro všechny začnou náročné dva týdny. Zařízení postupně projde údržbou, do které se zapojují desítky zaměstnanců. Odstávka jednoho kotle přitom stojí 1,3 milionů korun denně.

Srdcem spalovny v brněnské Líšni jsou právě dva kotle s pohyblivými rošty. Na nich se postupně zahřívá a hoří shromážděný odpad. Teplota v zařízení, kterých je na světě pouze šest, běžně stoupá nad 1000°C. „Při pravidelné odstávce kotle vypneme. Revizi podrobujeme spalovenské rošty, opravujeme tlakové části přehříváků a čistíme spalinové cesty,“ řekl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder (KDU-ČSL). Renovovat musejí pracovníci také vyzdívky ve spalovacích komorách, které jsou kvůli hoření odpadu poškozené kouřem. 


Ve spalovně dělají pracovníci SAKO revizi pohyblivých pásů i opravu dýmem poškozených vyzdívek

K čištění kotlů, jež jsou za běžných podmínek denně v provozu, se při odstávce využívá metoda řízených explozí. Tu v Brně zajišťují švýcarští odborníci, kteří mají s úklidem zařízení pro energetické využívání odpadu praxi. „Za provozu kotle se řízeným výbuchem vytvoří tlakové vlny, které rozkmitají částečky popílku v kotli, a ten pak padá do výsypek a šnekových dopravníků," vysvětlil Leder.

Díky mikroexplozím se z kotle odstraní desítky tun nánosu žhavého popela. Největší kus, který kdy ze zdí odpadl, vážil podle Ledera dvě tuny. Uvnitř spalovací komory odstraňují pracovníci firmy až metrové nánosy mechanicky, a to z patnáctimetrového lešení. 


Čištění mikroexplozemi. VIDEO: SAKO Brno

Další důležitá část jarního úklidu se při pravidelných odstávkách odehrává také v kruhových věžích. Na stěnách patnáct metrů širokých komínů pracují proškolení specialisté a čistí vnitřní část absorbéru. Kousek po kousku uklízejí ručně, zavěšení na lanech. „Práce na odstávce je velmi fyzicky náročná a není to nic pro slabé povahy. Činnosti probíhají čtyřiadvacet hodin denně,“ řekl k servisování Leder.


O čištění absorbérů se starají vyškolení pracovníci "horolezci" 

Brněnské ZEVO je jednou ze čtyř spaloven využívaných k výrobě tepelné a elektrické energie v České republice a pyšní se kapacitou 240 tisíc tun odpadu za rok. SAKO je díky zařízení schopné vyrobit dvacet procent tepla, které se v moravské metropoli využije. V letních měsících, kdy není topná sezóna, ohřeje SAKO veškerou potřebnou užitkovou vodu. 


Odpad se ukládá v zásobníku, kde jej promíchává a přesouvá mechanický drapák

Ohodnoť článek

Foto Adéla Marková

Štítky SAKO, odpad, spalovna, kotle, odstávka, horolezec, Brno, úklid, Filip Leder, SAKO Brno, KDU-ČSL, Líšeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezci i exploze. V Brně čistí zařízení na spalování odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.