Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová pláž, molo i hřiště. Blansko plánuje revitalizaci rekreační oblasti

Blanenská rekreační oblast Palava se dočká celkové revitalizace. Podle plánů vedení města vznikne v lokalitě nová písečná pláž, molo či posezení pro návštěvníky. Úpravy, které vycházejí z návrhů občanů, vyjdou na desítky milionů korun.

Vyhledávaná rekreační oblast Palava se po desítkách let bez větší investice dočká obnovy. Na návrhu revitalizace spolupracuje Blansko se studenty Mendelovy univerzity v Brně, kteří skrze anketu zjistili konkrétní podněty od obyvatel Blanska a návštěvníků oblasti. „Palava je místem, které celoročně láká místní k procházkám i aktivnímu trávení volného času. Vnímáme, že současný stav je třeba zlepšit. Chtěli jsme, aby si přímo obyvatelé města určili, co je pro ně nejdůležitější. Jejich požadavky se postupně pokusíme zrealizovat,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Investice do oblasti vyjdou na desítky milionů korun a revitalizace se rozloží do několika etap. Schválený rozpočet na letošní rok zatím počítá s náklady ve výši deseti milionů korun, z nich polovina je vázaná na dotace. „Nezávisle na zisku dotací dojde už letos k vytvoření nového workoutového hřiště na rovince pod minigolfem, k opravě a doplnění herních prvků a dopadových ploch na stávajícím dětském hřišti nad Myslivnou, nebo třeba k vytvoření nových gabionových zídek s dřevěnými sedacími plochami," řekla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.


V oblasti vyroste například workoutové hřiště

Revitalizace místa v blízkosti vodní nádrže zahrnuje také obnovu a doplnění zeleně. K zemi půjdou poškozené i nemocné stromy a přibyde zhruba stovka nových. Nejzásadnější změny nastanou po zpracování projektu, který vznikne na základě studie studentů z brněnské univerzity. Zájemce o vytvoření dokumentace nyní Blansko hledá. 

Podle plánů vedení města vzniknou v oblasti například dřevěné stupně sloužící pro opalování a relaxaci, jejichž součástí bude schodiště vedoucí k vodní hladině. Vznikne také nová písečná pláž, pobytové molo, částečně se odkryje zatrubněné koryto Pálavského potoka, dojde k narovnání cyklostezky nebo zbudování nových grilovacích míst.

Ohodnoť článek

Foto Město Blansko

Štítky palava, revitalizace, Blansko, rekreace, pláž, Mendelova univerzita v Brně, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová pláž, molo i hřiště. Blansko plánuje revitalizaci rekreační oblasti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.