Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči na jižní Moravě řeší extrémní množství požárů porostů

Počet požárů porostů na jihu Moravy je tento měsíc podle hasičů extrémní. Od počátku března do neděle vyjížděli k 239 takovým požárům, loni za stejné období jich evidovali jednatřicet. Nejvíce zásahů hasiči zatím měli na Brněnsku, a to pětašedesát. Březnové požáry v přírodě, které se nyní šíří kvůli trvajícímu suchu, si vyžádaly i jedno úmrtí a sedm zraněných.

„Loni jsme v březnu do 27. března jen na Brněnsku vyjížděli k šesti požárům porostů, letos za stejné období pětašedesátkrát. Na Hodonínsko čtyřicetkrát, na Břeclavsko osmatřicetkrát, například na Znojemsko třiadvacetkrát," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Loni za stejné období hasiči v celém kraji likvidovali jednatřicet požárů porostů a předloni devatenáct. 

Jen o uplynulém víkendu hasiči vyjížděli ke čtyřiatřiceti požárům v přírodě. V sobotu zasahovali například u Letovic na Blanensku u požáru trávy na ploše zhruba 40x50 metrů, hasili také požár trávy a části lesa u Střelic na Brněnsko nebo požár trávy na ploše 50x50 metrů u Olešnice na Blanensko. V neděli pak likvidovali požár části lesa u Rohatce na Hodonínsku, požár trávy o rozloze 50x50 metrů v Blansku nebo požáru trávy u Kunštátu na Blanensku.

Za březen hasiči evidují u požárů porostů i jedno úmrtí. Tělo muže hasiči našli 18. března při zásahu u hořící trávy nedaleko železniční trati u Sokolnic na Brněnsku. Podle nich je možné, že muž trávu vypaloval.

Právě vypalování trávy je podle hasičů jednou z příčin požárů porostů. Zakazují ho přitom hned tři zákony: zákon o požární ochraně, zákon o ochraně přírody a krajiny a zákon o myslivosti. Člověku za tento přestupek hrozí pokuta až pětadvacet tisíc, firmě až půl milionu korun. Kontrolovaně pálit biologický odpad po úklidu zahrad lidé mohou, ale za podmínek stanovených zákony a vyhláškami. Firmy musí takový záměr předem nahlásit hasičům. Ohlašování pálení však v případě větších ohňů hasiči doporučují i fyzickým osobám. Nahlášením se případně předejde zbytečnému výjezdu hasičů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, požár, počasí, sucho, Jihomoravský, tráva, Brněnsko, Jihomoravský kraj, Morava, okres Blansko, okres Hodonín, Jaroslav Mikoška, okres Břeclav, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na jižní Moravě řeší extrémní množství požárů porostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.