Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hostil anglickou královnu, české prezidenty i hvězdy F1. Brněnský hotel International slaví šedesátku

Šedesát let funguje v moravské metropoli hotel International, který patří mezi nejvýznamnějšího svého druhu ve městě. V minulosti hostil anglickou královnu Alžbětu II, jezdce F1 Michaela Schumachera, tenistku Stefi Grafovou nebo všechny české prezidenty.

Málokterý hotel se v Brně může pochlubit takovou zvučnou klientelou jako právě Intr, jak se mezi Brňany budově v Husově ulici přezdívá. Přitom z počátku své existence se slavná jména do známého ubytovacího zařízení v centru jihomoravské metropole zvláště nehrnula. Turismus sice nahrávala uvolněná šedesátá léta, ale po vpádu sovětských vojsk se turistický ruch na více než dvacet let utlumil. 

Šedesátá léta zažívala renesanci hotelnictví a gastronomie, zarazila to však okupace v roce 1968, to se hotely pod ČEDOKem, takzvaným Interhotelem v Česku stal z velké části takovým ubytovacím zařízením pro sovětské skupiny,“ říká Michal Řičánek, který působí v hotelu od roku 1982 a v současné době zastává post marketingového manažera. 

Kundera, Schumacher i Albrightová

Podle Řičánka nahrála rozmachu hotelnictví změna režimu a s tím související rostoucí návštěvnický zájem o jižní Moravu, která lákala na víno spojené s gastronomickými zážitky. Brno rázem objevovali nejen turisté, ale také podnikatelé mířící na veletrhy, vysocí státníci nebo hvězdy světového sportu, mezi nimiž nechyběly hvězdy světového motorismu či bílého sportu. 

Od devadesátých let zde bylo několik významných událostí. V roce 1997 v rámci tenisového turnaje Davis Cupu na výstavišti byla k tomu u nás v hotelu módní přehlídka. Byla to tehdy obrovská událost a chodily všechny tenisové hvězdy, co na turnaji hrály. Například Steffi Grafová, Mary Joe Fernandezová, Anna Kurnikovová, Anke Huber nebo Jana Novotná,“ vyjmenovává Řičánek, jenž se plynule ve vyprávění přesouvá k motorismu. Jezdci do Brna mířili otestovat dráhu či přímo závodit na Masarykův okruh, jenž až do roku 2020 hostil prestižní seriál Moto GP.

Hotel měl také tehdy velmi dobré vztahy s Mercedesem a McLarenem, bydlel zde například David Coulthard, Mike Duhan nebo Michael Schumacher v roce 2008. A co se závodníků týká, tak v šedesátých letech, poprvé přesně 19. 7. 1964, zde přebýval mimo jiné i známý francouzský závodník Louis Chiron,“ uvádí Řičánek, kterému utkvěly v paměti i další osobnosti.

Noc, občerstvení nebo sklenku aperitivu si v hotelu vychutnali všichni čeští prezidenti – Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman – bývalá a nedávno zesnulá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, spisovatel a brněnský rodák tvořící ve Francii Milan Kundera nebo papež Benedikt XVI, který v roce 2009 odsloužil mši na letišti v Tuřanech. 

Obsluhování anglické královny

Patrně nejvýznamnější návštěvu si ale hotel připsal v roce 1996. Tehdy dorazila do moravské metropole sama královna Alžběta II. „Byly kolem toho velké manévry, za bezpečnost plně zodpovídá český stát. Ke všemu jsou přesné instrukce a všechny složky musí být v pozoru. My jsme tehdy úzce spolupracovali s Magistrátem města Brna, britským velvyslanectvím v Praze a potažmo přímo s Buckinghamským palácem. Všechno jsme dlouho dopředu nacvičovali a myslím, že to byla velká událost jak pro hotel, tak hlavně pro Brno. Podobná akce se těžko bude v nejbližší době opakovat,“ vybavuje si Řičánek návštěvu. 

Královna v Brně strávila jen jediný den. Dokonce nevyužívá ani ubytování v hotelích. Měla vlastní vlastní rezidence. „V Brně měla setkání s piloty RAF, pak byla na banketu, který jsme chystali, a poté měla jednání na Ústavním soudu. Já jsem měl možnost být s ní po celou dobu toho banketu a byla to pro mě velká zkušenost. Byl jsem jí tak nějak vyčleněn. Dodnes mi tady říkají Ten, co obsluhoval anglickou královnu. Ona je v podstatě vězněm svého protokolu. Ale myšleno v dobrém,“ dodává Řičánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Hotel International

Štítky Brno, hotel, Rekreace, Osobnosti, Výročí, prezident České republiky, Michael Schumacher, Formule 1, Alžběta II., Milan Kundera, Madeleine Albrightová, tenis, Benedikt XVI., Václav Havel, Čedok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hostil anglickou královnu, české prezidenty i hvězdy F1. Brněnský hotel International slaví šedesátku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.