Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodohospodáře štvou bobři. Zvířata vzala útokem i stromy v Brně

Jihomoravským vodohospodářům dochází trpělivost s bobry. Jen za minulý rok jim hlodavci způsobili ztrátu několik milionů korun. Zvířata nejvíce škodí na Břeclavsku a Znojemsku, ale nevyhýbají se ani Brnu a okolí. V některých místech je kvůli tomu povolená jejich regulace, což vodohospodáři schvalují.

Bobři likvidují okolí řek Svratky a Svitavy v Brně i okolí. Počet vodních hlodavců, kteří jsou v České republice chránění, přestože škodí, se zvyšuje. Svým chováním bobři způsobují vodohospodářům z Povodí Moravy každoročně ztrátu několik milionů korun.

„Mezi největší problémy patří narušování ochranných hrází, stavba zátaras, zaplavování pozemků v okolí řek a kácení a ničení zdravých stromů rostoucích kolem vodních toků,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař a dodal, že poškozené stromy můžou ohrozit i zdraví lidí. Proti okusu rostlin proto používají vodohospodáři pletivo nebo protiokusový sprej.

Výskyt bobra evropského potvrzují odborníci na celé Moravě. „V současnosti evidujeme na našem území více než sto bobřích hrází na drobných vodních tocích a stovky okousaných stromů. Jeho činnost pozorujeme dokonce i na odvodňovacích kanálech a v zastavěných oblastech, kde může poškodit majetek obyvatel,“ popsal ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

„Na Břeclavsku, které patří z hlediska činnosti bobra k nejvíce postiženým oblastem, jsme museli některé hráze zpevnit štětovými stěnami či kameny,“ doplnil Gargulák. Škody způsobené bobrem evropským, který nemá přirozeného predátora, vedly v některých místech dokonce k jeho regulaci, což vodohospodáři vnímají jako účelný a racionální krok. Zásahy do teritorií vodních hlodavců se ale musí řídit stanovenými pravidly a výjimkami.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Bobři, přemnožení, nebezpečí, jižní Morava, vodní hospodářství, Brno, strom, hlodavci, okres Břeclav, Povodí Moravy (státní podnik), okres Znojmo, Česko, Svitavy, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáře štvou bobři. Zvířata vzala útokem i stromy v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.