Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ukrajinci se na jižní Moravě svezou veřejnou dopravou zadarmo

Jízdné zdarma nejen v Brně, ale také na celé jižní Moravě. Krajští radní rozhodli o bezplatné dopravě pro běžence z východoevropské země ve všech spojích Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Vedení kraje tím chce uprchlíkům usnadnit životní situaci.

Bezplatná doprava pro Ukrajince, kteří uprchli před válkou, bude platit ve všech spojích a zónách IDS JMK. Podle vedení Jihomoravského kraje pomůže výhoda všem, kteří ze své rodné země utekli bez jakýchkoli prostředků. „Ve vozech IDS se bude stačit prokázat dokladem, nemusí se nic vyřizovat. Ti lidi nemají nic, utekli často jenom s kufrem a potřebují čas, než se rozkoukají, najdou trvalé bydlení, práci, školu… V tuhle chvíli je potřeba pomoct,“ řekl k rozhodnutí hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Ukrajinští uprchlíci budou moci cestovat prostřednictvím IDS JMK po celém regionu jižní Moravy. Výjimka se nevztahuje pouze na městskou dopravu, o níž rozhodují sama města. Podle radního pro oblast dopravy Jiřího Crhy (ODS) se již kraj na vedení obcí obrátil.

„Rozhodnutí o poskytování bezplatné přepravy v městských hromadných dopravách je v samostatné působnosti jednotlivých měst. Informovali jsme je a musím říct, že jsme se u všech radnic setkali s podporou této myšlenky. Takže tady žádný problém nebude,“ vysvětlil Crha.

Doprava zdarma pro Ukrajince platí až do odvolání například v Brně. Dopravní podnik uvedl, že opatření se vztahuje na všechny Ukrajince, kteří v posledních dnech hledají útočiště v České republice. V dopravních prostředcích postačí cestujícím vízum.

Ukrajinci budou zadarmo jezdit brněnskou MHD

Pátek, 4. března 2022, 14:08Doprava

Ukrajinci budou zadarmo jezdit brněnskou MHD

Lidé z Ukrajiny, kteří prchli ze země před válkou, dostanou možnost zdarma se vozit městskou hromadnou dopravou v Brně. Místo jízdenek se cestující z východoevropského státu prokáží v šalinách či autobusech vízem. Rozhodnutí, jež platí až do...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IDS JMK

Štítky ids jmk, doprava, hromadná doprava, ukrajina, Jihomoravský kraj, Brno, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Jiří Crha, Jan Grolich, KDU-ČSL, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci se na jižní Moravě svezou veřejnou dopravou zadarmo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.