Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 274 milionů korun pro České dráhy

Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou Českým drahám v roce 2019 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení na trhu dálkové železniční dopravy v letech 2005 až 2014. Zamítl žalobu, kterou České dráhy rozhodnutí úřadu napadly. Proti rozhodnutí krajského soudu mohou strany podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Dominantní postavení podle ÚOHS České dráhy zneužily na tratích Plzeň - Most a Pardubice - Liberec, když ČD podaly v tendru nabídky s nepřiměřeně nízkou prokazatelnou ztrátou. Ta se používá při výpočtu odpovídající kompenzace pro provozovatele veřejné dopravy.

Úřad o případu rozhodoval v roce 2018 a původně státnímu dopravci vyměřil pokutu 368 milionů korun. České dráhy podaly rozklad k tehdejšímu předsedovi úřadu Petru Rafajovi, ten sice na začátku roku 2019 rozhodnutí první instance potvrdil, pokutu ale snížil na konečných 274 milionů korun. Dráhy toto rozhodnutí napadly správní žalobou ke Krajskému soudu v Brně, který o ní dnes rozhodl. Pokutu ale musel dopravce zaplatit už v roce 2019, kdy předseda ÚOHS rozhodl o rozkladu.

Na trati Plzeň - Most docházelo k protisoutěžnímu jednání v letech 2005 až 2014, na trati Pardubice - Liberec v letech 2006 až 2014. Svým jednáním způsobily České dráhy újmu dalším soutěžícím společnostem, které se v začátcích liberalizace železniční dopravy o zakázku ucházely.

Na obou tratích se o provoz ucházela také společnost Viamont, která v současnosti funguje pod názvem GW Train Regio a provozuje dopravu na několika regionálních tratích v Česku. O trať Pardubice - Liberec se ucházela ještě společnost Connex Česká železniční. Založena byla v roce 2004, aby provozovala železniční dopravu, což se nepodařilo, a v roce 2008 vstoupila do likvidace.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Frantisek_Krejci

Štítky ČR, soud, železnice, ÚOHS, České dráhy, Krajský soud v Brně, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší správní soud České republiky, Liberec, Pardubice, Plzeň, Petr Rafaj, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 274 milionů korun pro České dráhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.