Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ukrajinci píší Křečkovi. Ombudsmana žádají o pomoc

Na veřejného ochránce práv se už od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu obracejí Ukrajinci s dotazy. Týkají se především jejich pobytu v Česku. Právníci úřadu ombudsmana jim pomáhají zorientovat se. Ombudsman také umožní zaměstnancům, aby pomohli při registraci Ukrajinců v kontaktních centrech. Kancelář veřejného ochránce práv o tom dnes informovala na svém webu. Už dříve ombudsman Stanislav Křeček k ruskému vpádu na Ukrajinu v prohlášení uvedl, že jednostranná agrese proti suverénnímu státu je v přímém rozporu s normami i společenskou etikou 21. století.

Křeček napsal dopisy ukrajinské ombudsmance a konzulce i konzulovi Ukrajiny působícím na konzulátu v Brně. Odsoudil v nich napadení jejich země. Zároveň je ubezpečil, že bude pomáhat Ukrajincům v České republice a poskytovat jim podporu v jejich tíživé situaci. „Veškeré podněty a dotazy související s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině se budeme snažit vyřešit s patřičnou naléhavostí a v co nejkratším možném termínu, aby se pomoc ke konkrétním lidem dostala co nejdříve,“ uvedl Křeček. Dotazy od Ukrajinců se zabývá už od prvního dne napadení Ukrajiny.

Kancelář veřejného ochránce práv přidala do záhlaví svých webových stránek lištu s upozorněním na důležité odkazy, například na stránky ministerstev a úřadů. Pro Ukrajince chce připravit i několik informačních letáků týkajících se různých životních situací.

Ombudsman také reagoval na poptávku odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra po dobrovolnících, kteří by pomáhali s registrací příchozích Ukrajinců na kontaktních místech. „Umožníme i našim zaměstnancům, aby sami mohli při registraci Ukrajinců v kontaktních centrech pomáhat, a to i v rámci své běžné pracovní doby. V současné chvíli je zásadní, aby rodiny utíkající před válkou nemusely kvůli administrativě trávit dlouhé hodiny ve frontách,“ uvedl vedoucí kanceláře Pavel Pořízek.

Právníci kanceláře také oslovili vysoké školy na Moravě a požádali je o šíření dotazníku ministerstva vnitra pro registraci dobrovolníků. Dotazník je k dispozici na odkazu https://forms.gle/SVK3kbtkGJfgiNm28.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veřejný ochránce práv/ Facebook.com

Štítky Ombudsman, Křeček, Ukrajina, Konflikt, Stanislav Křeček, právo, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo vnitra České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

souhlasím s křečkem

Pátek, 4. března 2022, 10:56Odpovědět

Ukrajinci píší Křečkovi. Ombudsmana žádají o pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.