Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aktivisté v Brně přejmenovali Sberbank. Vadí jim napojení banky na Rusko

Aktivisté v návaznosti na dění na Ukrajině upravili výlohu Sberbank na rohu brněnské Masarykovy a Panské ulice. Bance dali pseudonym "Sebranka". Za podobou na skle vylepeného loga stojí brněnský výtvarník vystupující pod jménem Timo.

Spolky NeBoj, Food not bombs a Anarchistická federace v Brně přitáhly pozornost na pobočku Sberbank v centru města. Na dům umístily pozměněné logo a letáky, které odkazují na ruské aktivity. Akcionářem Sberbank CZ je totiž Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank. „Vklady našich klientů, které nebudou převedeny či vybrány do tohoto data, propadají ve prospěch zabíjení nevinných lidí na Ukrajině,“ stojí dnes na plakátech ve výloze.

Na původ banky upozornili brněnští aktivisté vylepením nápisů "Sebranka", jež odkazují na ruský útok. „Sberbank se v reakci na ruskou invazi v Ukrajině a v obavě ze ztráty kapitálu opakovaně do českých médií i ke svým klientům snažila šířit dezinformaci, že s ruskou Sberbank nemá nic společného," vysvětlily své jednání spolky.

Za logem, které bance přidělili aktivisté, stojí streetartový umělec Timo, takzvaný brněnský Banksy. Zdi či stavby v moravské metropoli pokresluje výtvarník slogany i obrázky, mnohdy odkazujícími na aktuální dění. 


Ve výloze visí letáky, v nichž aktivisté připomínají majoritního vlastníka banky FOTO: Food not bombs

Česká národní banka (ČNB) včera zahájila kroky, které vedou k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. „Česká národní banka nastalou situaci ve Sberbank CZ od počátku intenzivně řeší a činí vše pro to, aby byl dopad problémů banky na její klienty co nejmenší,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Od dnešního dne ruší Sberbank své české pobočky. Pozastavila veškeré karetní transakce, nefunguje ani internetové bankovnictví. 

Lidé, kteří své peníze u banky uschovali, se nyní bojí, co s jejich financemi bude. Minulý týden stály před pobočkami dlouhé fronty Brňanů, kteří se na poslední chvíli snažili vybrat hotovost. U Sberbank měl uložené peníze i Jihomoravský kraj. „Stahujeme peníze z účtů u Sberbank a rušíme je," informoval hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) ve čtvrtek 24. února.

Peníze v bance mají také některé brněnské městské části. Celkem 160 milionů korun uložila na tamní účet Brno-Bystrc. Z hlediska větší opatrnosti máme v tom neštěstí naštěstí finance uloženy ještě u jiných dvou bank," uvedl starosta městské části Tomáš Kratochvíl (ČSSD). Finance u Sberbank řeší také brněnské organizace včetně hokejové Komety.

Personál Sberbank v Brně potřeboval pomoc strážníků. Z účtů u banky stahuje peníze i kraj

Personál pobočky Sberbank v Brně v Heršpické ulici dnes požádal o asistenci strážníky, klienti se z bankomatů na poslední chvíli snažili vybrat peníze. Na místo vyrazila hlídka městské policie. Informoval o tom mluvčí strážníků Jakub Ghanem....

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Sberbank, Ukrajina, Rusko, finance, banka, Brno, Sberbank CZ, Česká národní banka, peníze, Československá anarchistická federace, Jiří Rusnok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hans Jirak

za poškozování cizí věci mu hrozí pokuta až 50 tisíc

Úterý, 1. března 2022, 13:26Odpovědět

Aktivisté v Brně přejmenovali Sberbank. Vadí jim napojení banky na Rusko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.