Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kvůli situaci na Ukrajině hrozí kyberšpionáže a kyberútoky na významné české cíle, varuje úřad

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže. Obavy panují především kvůli potenciálním útokům na strategické instituce veřejné správy. Kritická hrozba je spojená se současným ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

NÚKIB vyzval tuzemské organizace a především média k ostražitosti před kyberútoky a kyberšpionáží. Odborníci doporučují provést aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití zranitelností. Zároveň varují před nejčastějšími typy kyberútoků, jejich seznam zveřejnil úřad ve varování.

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň. Základem pro vydání jsou naše vlastní zjištění a poznatky z činnosti našich partnerů. Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ řekl ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Podle úřadu je současná hrozba na kritické úrovni, což znamená, že je velmi pravděpodobná až téměř jistá. NÚKIB v souvislosti se vzrůstajícím napětím na Ukrajině zveřejnil základní doporučení k zabezpečení tuzemských systémů již v lednu. Výstrahy platí pro organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti i další české společnosti.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/9sdworld

Štítky hacking, internet, špionáž, kybernetika, kybernetický útok, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Ukrajina, Rusko, Karel Řehka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli situaci na Ukrajině hrozí kyberšpionáže a kyberútoky na významné české cíle, varuje úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.