Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno je s vámi, vzkazuje město na Ukrajinu

Stojíme za vámi, vzkazuje největší moravské město na Ukrajinu, která se obává možné agrese ze strany Ruska. Na podporu východoevropského státu vyvěsily kulturní či vzdělávací instituce ukrajinskou vlajku. Přidaly se také radnice ve Znojmě nebo Kyjově. Jihomoravský kraj i brněnský magistrát bude o umístění vlajky na budovy úřadů jednat zítra.

Rektorát Janáčkova akademie múzických umění, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo Brno, radnice části Brno-střed a další budovy po celé moravské metropoli vyvěsily dnes ukrajinské vlajky, čímž chtějí vyjádřit Kyjevu podporu a solidaritu v konfliktu s Ruskem. Je pravděpodobné, že se zítra objeví vlajka i na brněnské radnici či na krajském úřadě. 

Vyvěšení ukrajinské vlajky na Nové radnici, o kterém budeme zítra rozhodovat, je to nejmenší, co můžeme udělat. Jsme také připraveni poskytnout humanitární pomoc,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

V podobném duchu jako Vaňková se vyjádřil také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který plánuje společně s kolegy bod projednat na krajské radě. „Chceme na budově Jihomoravského kraje vyvěsit ukrajinskou vlajku jako gesto solidarity. Budeme zvažovat i pozastavení spolupráce s ruskými partnerskými regiony. Zítra o tom bude jednat rada Jihomoravského kraje,“ uvedl šéf krajského úřadu.

Nejen v Brně ale vyjádřili lidé podporu Ukrajině. Žlutomodrá vlaje po městech v celém Česku. K výzvě se připojil například Hradec Králově, Plzeň či Praha. Z jihomoravských měst vlaje prapor například na úřadě v Kyjově či ve Znojmě. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Konflikt, radnice, Jihomoravský kraj, Rusko, Znojmo, Kyjov, Markéta Vaňková, Národní divadlo Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Brno je s vámi, vzkazuje město na Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.