Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Práci lidí nahrazují ve vinohradnictví stroje. Pomáhají k tomu i vědci z Brna

Chybí lidé nebo roste cena práce, stěžují si dlouhodobě čeští a moravští vinaři. I proto se poohlíží po nových moderních strojích, které podnikatelům výrazně šetří čas i práci. Se zaváděním moderních technologií na vinice pomáhají i vědci z Brna.

Za posledních dvacet let zaznamenalo vinohradnictví zásadní změny. Tam, kde museli pracovníci několik hodin ručně sbírat vinnou révu, nyní vypomáhají nové stroje. „Náročnou ruční práci začíná v plodných vinicích nahrazovat moderní mechanizace. Týká se to širokého spektra pracovních operací, jako třeba čištění kmínků, zavádění letorostů, odlistění keřů i samotné sklizně hroznů,” popsal Vladimír Mašán z Ústavu zahradnické techniky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

V České republice je osmnáct tisíc hektarů vinic. V současnosti lidé pracují více než čtyři sta hodin na jednom hektaru. Moderní stroje ale práci zefektivní  a dobu vinobraní zkrátí i na polovinu. Moderní technologie už dlouhodobě využívají například ve Francii, Itálii nebo Německu, kteří mají podle brněnských vědců oproti zdejším vinařům stále výrazný náskok. „Zavádění mechanizačních prostředků jednoznačně podporuje trvale rostoucí cena lidské práce, nedostatek pracovních sil znásobený v posledním období pandemickou situací, omezeným pohybem sezónních pracovníků a často i časovou neovladatelností práce," uvedl vedoucí Ústavu zahradnické techniky Patrik Burg.

Moderní mechanizaci v praxi si mohou zájemci prohlédnout v Kurdějově na Břeclavsku, kde vznikla ukázková vinice, která je v současnosti jedinou svého druhu v Česku. „Výjimečná je z hlediska svého umístnění, členitosti i svažitosti terénu. Za unikátní lze považovat také samotnou organizaci výsadby, respektující rozdílnou šířku meziřadí. Vinice tak vystihuje provozní podmínky, které převládají u většiny vinohradnických provozů v podmínkách České republiky," dodal Burg. Ukázky mechanizace využívají i studenti programu Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, kteří hledají další praktické uplatnění strojů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelu

Štítky víno, modernizace, stroje, Vědci, Brno, vinice, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Francie, Itálie, Německo, Ústav zahradnické techniky

Práci lidí nahrazují ve vinohradnictví stroje. Pomáhají k tomu i vědci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.