Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnští odborníci zjistili, že pálení v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší

K novému poznatku dospěli odborníci z brněnského Centra dopravního výzkumu, kteří pro krajský úřad zpracovali monitoring kvality ovzduší při pálení v otevřených ohništích. Uvedli, že při plání ohně ve volné přírodě dochází k extrémnímu znečištění ovzduší.

Experti z brněnského výzkumného ústavu sbírali data o kvalitě ovzduší od podzimu minulého roku. Měření se uskutečnilo u obce Lažánky na Brněnsku, v dostatečné vzdálenosti od obytné zástavby a za požárního dozoru s požárním dozorem místních dobrovolných hasičů. Výzkum spočíval v tom, že odborníci založili oheň a spalovali různé typy suchého rostlinného materiálu – trávy, listí, dřeva a směsi. Ve vzdálenosti několika metrů od ohniště umístili měřicí přístroje, které v krátkých intervalech monitorovaly kvalitu ovzduší v daném místě a čase. 

Měření probíhalo v blízkosti ohniště a simulovalo tak dýchací zónu „topiče“, avšak vzhledem k naměřeným hodnotám lze předpokládat, že i v širším okolí, kam se vznikající znečišťující látky postupně rozptylují, mohou být koncentrace velmi výrazně zvýšené. Zvláště pak v obdobích, které jsou stanoveny jako takzvané pálicí dny a je tak toto spalování prováděno masově,“ popisuje měření náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Výsledky bádaní nyní předali experti na krajský úřad, který si zakázku objednal. Průměrné hodnoty byly u některých látek až 350násobně vyšší během pálení, u maximálních hodnot byl rozdíl i více než stonásobný. V případě karcinogenního složky benzopyrenu naměřili výzkumníci průměrné hodnoty 28násobně vyšší, než je maximum za pětileté období z brněnských stanic imisního monitoringu.

„Výsledky měření ukázaly na extrémní nárůst koncentrací řady znečišťujících látek. Zjistili jsme hodnoty, které byly v některých případech i několikasetnásobně vyšší, než jsou běžně pozorované hodnoty na stanicích imisního monitoringu. I krátkodobé vystavení člověka takto vysokým koncentracím má nežádoucí vliv na jeho zdraví. Ještě vyšší koncentrace znečištění lze očekávat v případě, že není pálen dokonale suchý rostlinný materiál a vlastní pálení je prováděno nedokonale s nízkým přístupem vzduchu a při nízké spalovací teplotě,“ dodal Dubec.

Zákon o ochraně ovzduší ukládá, že spalovat v ohništích lze výhradně suché rostlinné materiály a současně umožňuje obecně závaznou vyhláškou stanovit omezení podmínky nebo úplný zákaz spalování odpadního rostlinného materiálu. Záležitost v plné kompetenci měst a obcí. 

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky JMK, Cendis, Ohniště, Pálení, vzduch, materiál, Centrum dopravního výzkumu, Lukáš Dubec, Lažánky, Brněnsko, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

A kontroluje někdo také lodě, přivážející z Austrálie do Ostravy uhlí. Na ně si nikdo netroufne. Ty, vzhledem k vysoké spotřebě nekvalidního paliva, znečisťují ovzduší stotisíckrát více.

Středa, 16. února 2022, 11:21Odpovědět

Petr Boháček

Ano, pokud strčíte čidlo (nebo kebuli) přímo do kouře, tak samozřejmě naměříte vysoké hodnoty chemikálií vznikajících při hoření dřeva. Ale výzkum není hlavním cílem této "studie", že? Tou je propagandistická příprava zákazu táboráků, že? TEN EKOFAŠISMUS MUSÍ PRYČ!!!

Pátek, 11. února 2022, 15:08Odpovědět

Brněnští odborníci zjistili, že pálení v otevřených ohništích extrémně znečišťuje ovzduší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.