Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ceny nájmů opět stoupají. Za garsonku dají Brňané i třináct tisíc korun

Ačkoli se výše nájmů v moravské metropoli s příchodem koronaviru pomyslně zmrazila, analýza cen za loňský rok ukazuje, že se v Brně opět zdražuje. Nejpoptávanější byty o dispozici 2+kk zdražily meziročně o tisíc korun. Na cenách nájmů se výrazně odráží také lokalita poptávaných nemovitostí.

K mírnému růstu se ceny nájmů v Brně vrátily se začátkem loňského podzimu. Stejný trend se podle statistik společnosti UlovDomov.cz projevil také v hlavním městě. Za změnu může rostoucí inflace, výše úrokových sazeb hypoték či kupní ceny nemovitostí. 

Dynamiku nájemního trhu ovlivňuje také smluvní cyklus. Většina nájmů má cenu prakticky fixovanou na rok, někdy i déle. „Touto optikou můžeme dedukovat, že na trhu začínají končit nájemní smlouvy uzavřené za nižší koronavirové ceny, a nové smluvní cykly pro pronajímatelé tedy představují možnost dohnat covidové ztráty,” vysvětlil Michal Hrbatý, ředitel inzertního portálu UlovDomov.cz, který je zaměřený na pronájmy.

Zdroj: UlovDomov.cz

V mezičtvrtletním srovnání cen nájmů za loňský rok se ukázalo, že se nárůst mezi třetím a čtvrtým kvartálem pohyboval v řádech stovek korun. Meziročně se ceny zvedly zhruba o tisíc korun. Na stejné cenové úrovni zůstaly dispozice 1+kk a 4+kk. Nejpoptávanější dispozice bytu 2+kk zdražila od podzimu o pět set korun, meziročně pak o tisíc korun na 14 500 korun.

Na cenách bytů se podepisuje také lokalita, ve které se nemovistost nachází. Nájemci z některých městských částí si mnohdy připlatí tisíce korun. Zatímco v Kohoutovicích nebo Černovicích se dají garsonky, tedy byty 1+kk, najít v průměru za osm tisíc korun měsíčně, v Černých Polích se nemovitosti stejné dispozice pronajímají kolem třinácti tisíc korun měsíčně. „Evidujeme poměrně výrazné rozdíly mediánu cen nájmů mezi jednotlivými brněnskými čtvrtěmi. Zároveň je potřeba mít na paměti, že i v rámci stejné oblasti můžou být ceny nájmů rozdílné, například v závislosti na stavu či vybavení bytu,” řekl Hrbatý.

Rozptyl cen je v Brně značný. Zatímco v centru se nejžádanější byty o dispozici 2+kk nabízejí v průměru za 15 900 Kč měsíčně, na Vinohradech se medián za stejnou dispozici pohybuje jen kolem 12 700 korun. Podle Hrbatého je vývoj cen nájmů v Brně spjatý také s pohybem studentů, kteří letos v moravské metropoli vzhledem k povolené prezenční výuce zůstali.

Společně s nájmy stoupají také prodejní ceny nemovitostí. Ani ty však zájemce o koupi neodrazují. V Brně se loni prodalo rekordní množství nových bytů od ekonomické krize. Lidé zaplatili za metr čtvereční téměř o čtvrtinu více než v roce předchozím. Nový jednopokojový byt se aktuálně nabízí za cenu 4 650 000 korun a průměrná cena za metr čtvereční volných bytů se vyšplhala na 124 500 korun. 

Cena nových bytů v Brně meziročně vzrostla o čtvrtinu. Prodeje byly rekordní

V Brně se loni prodalo rekordní množství nových bytů od ekonomické krize. Lidé zaplatili za metr čtvereční téměř o čtvrtinu více než v roce předchozím. Největší zájem byl v první polovině roku, kdy mohli kupci využít velmi nízkých úrokových sazeb...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk/Pixabay.com

Štítky bydlení, nájmy, statistika, analýza, Brno, nemovitost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny nájmů opět stoupají. Za garsonku dají Brňané i třináct tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.