Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně objevili hromadný hrob vojáků z bitvy u Slavkova

Nečekaný nález ohlásili brněnští archeologové ve Staňkově ulici. V lokalitě nacházející v městské části Královo Pole odkryli hromadný hrob, v němž se nacházelo dvanáct lidských koster. Po následném odborném zkoumání nálezu vědci konstatovali, že se jedná patrně o těla vojáků z bitvy Tří císařů u Slavkova, jež se odehrála v roce 1805.

Ulice Staňkova podstupovala rekonstrukci a při úpravách tamních sklepních prostor narazili výzkumníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno na pohřebiště. Kostry poslali na odborné posouzení do Anatomického ústavzuLékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU), kde si nález vzali pod drobnohled výzkumníci ze skupiny lékařské antropologie a klinické anatomie. Nález více než rok zkoumali a nyní vynesli první závěry. 

Podle vědců se jednalo o těla mužů ve věku od 20 do 30 let s průměrnou tělesnou výškou 167,6 centimetrů. Podrobná analýza odhalila na jednotlivých kostrách například tříštivou zlomeninu pažní kosti způsobenou zřejmě střelným poraněním nebo chirurgický zákrok – amputaci dolní končetiny v oblasti stehna. „Na základě výsledků této analýzy a kontextu nálezu, jsme vyslovili hypotézu, že by se mohlo jednat o vojáky, kteří bojovali v bitvě u Slavkova, a kteří pravděpodobně zemřeli v dočasné polní nemocnici v Brně,“ sdělila Kateřina Vymazalová z Anatomického ústavu LF MU.

Experty rovněž zaujaly takzvané degenerativní změny na páteři a kostech dolních končetin. Podle odborníků nastaly poruchy z důvodu obrovské fyzické zátěže, kterou podstupovali vojáci při nošení výzbroje při dlouhých pochodech v těžké vojenské obuvi. „Pomocí radiokarbonové metody byly kostry datovány do počátku 19. století, kdy ve střední Evropě probíhaly napoleonské války. Hypotézu potvrdila také analýza zubního kamene, ve kterém byly nalezeny stopy síry a dusíku, tedy složek střelného prachu,“ konstatovali výzkumníci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky Brno, Historie, Archeologie, Bitva tří císařů, Muni, bitva u Slavkova, kostra, Královo Pole, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, analýza, Masarykova univerzita, napoleonské války, masový hrob, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně objevili hromadný hrob vojáků z bitvy u Slavkova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.