Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veterináři v Brně voperovali nemocnému koni do oka speciální tělíska

Vypadalo to, že ze zánětu rohovky bude dlouhodobá bolest a komplikace. Brněnští odborníci z Veterinární univerzity Brno (VETUNI) se pochlubili léčbou čtyřnohého Silvia, který byl pacientem Kliniky chorob koní. Veterináři dali zvířeti do oka speciální tělíska.

Kůň Silvio, který se loni stal pacientem brněnských veterinářů, se potýkal s imunitně zprostředkovaným zánětem rohovky levého oka. Bolestivé onemocnění ho dlouhodobě omezovalo a snižovalo jeho životní komfort. Choroba alergického původu opakovaně způsobuje záněty a zpočátku dobře reaguje na lokální protizánětlivou léčbu.

Postupně se však odpověď pacienta na terapii snižuje, záněty jsou stále častější a onemocnění je pro zvíře i veterináře hůře zvladatelné. Silvio byl proto připravován na zavedení speciálního tělíska, které má za cíl ulevit od zmíněných problémů.


Léčený kůň Silvio.

 „Nicméně vzhledem ke špatné odpovědi na intrakonjuktivální léčbu (podání do spojivky, pozn. red.) v domácích podmínkách bylo potřeba před operací přistoupit k agresivní protizánětlivé terapii subkonjuktiválním podáním (podání pod spojivku, pozn. red.) depotních kortikosteroidů," vysvětlila veterinární lékařka Šárka Krisová z Kliniky chorob koní VETUNI. Lékaři proto Silviovi znecitlivěli horní víčko i spojivku. Poté mu pomocí vpichu tenkou jehlou aplikovali potřebnou injekci.

Zákrok zvládl statný kůň bez problémů a po aplikaci si odpočinul v domácím prostředí. Po čtrnácti dnech se pak na kliniku vrátil, aby se podrobil původně plánovanému zavedení cyklosporinových depotních tělísek, která zvířeti od dlouhotrvajících problémů se zrakem uleví. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veterinární univerzita Brno

Štítky veterináři, veterinární univerzita, zvíře, zdravotnictví, Brno, nemoc, zánět, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři v Brně voperovali nemocnému koni do oka speciální tělíska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.