Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Brněnsku žije nejstarší pár v Česku. Manželé Bělíkovi mají dohromady 202 let

Osud je svedl dohromady roku 1945, mají dvě děti a pyšní se také jednou raritou. Vlasta a Stanislav Bělíkovi z Brněnska jsou pravděpodobně nejstarším žijícím manželským párem v České republice. Rekordmanům dnes předali oficiální titul zástupci Agentury Dobrý den, která spravuje českou databázi rekordů.

Dohromady je páru z Doubravníku na Brněnsku 202 let. Manželka Vlasta oslaví sto let v dubnu, Stanislavovi bylo loni v říjnu 102. „Když rodičům bylo v součtu dvě stě let, napadlo mě, že takového výročí se hned tak nějaký pár nedožije, a začal jsem se zajímat, zda se to nedá někde dohledat. Nakonec jsem se obrátil na agenturu Dobrý den," vysvětlil syn manželského páru Miloš Bělík.

Manželé žijí v městyse v Hornosvratecké vrchovině prakticky celý život, jejich vztah trvá sedmasedmdesát let. „Já jsem si jí všiml, když vedla kravku na pastvu. Tak jí povídám: 'Tobě to sluší, já bych si tě hned namluvil'. A ona na to: 'No to se musíš snažit'. Tak jsem se snažil. Snažil jsem se pět let. A pak nám řekl matrikář, že bychom se měli do dvou týdnů rozhodnout, jestli se vezmeme," popsal začátky vztahu Stanislav Bělík. V Doubravníku tehdy zakládali matriku a jedinou naplánovanou svatbou byl obřad dvou rozvedených lidí, což se matrikáři nelíbilo. Proto Bělíka popíchl, aby byli mladí lidé prvním manželským párem v matrice zapsaným.


Archivní fotka manželů Bělíkových.
Manželé sezdaní v roce 1950 oslavili před dvěma lety takzvanou platinovou svatbu, tedy sedmdesát let manželství. Mají syna, který se narodil v roce 1952 a dceru narozenou v roce 1955. Obě děti bydlí v okolí.

Celoživotním koníčkem Stanislava Bělíka bylo malování. Portrétoval všechny členy rodiny a maloval i okolí řeky Svratky, která protéká pod okny domu Bělíkových. Cekem šedesát reprodukcí jeho obrazů vyšlo v knize Krajinou řeky Svratky. I malování podle Vlasty Bělíkové přispělo ke spokojenému manželství. „My jsme neměli čas se hádat. Přišel z práce, vzal si štětce a paletu a šel malovat," vysvětlila Bělíková s úsměvem. V posledních několika letech se už ale senior malování nemůže věnovat kvůli zhoršenému zraku.

Ověřit oficiální cestou, zda žije v Česku nějaký starší manželský pár, je podle prezidenta Agentury Dobrý den Miroslava Marka kvůli pravidlům o poskytování osobních údajů prakticky nemožné. „Statistický úřad vydává údaje o tom, kde žije kolik stoletých lidí. Konkrétní údaje ale bez souhlasu těchto lidí nikdo poskytnout nesmí. My se v takovém případě snažíme věc zveřejnit a čekáme, zda se nám přihlásí nějaký jiný rekordman. Nicméně si myslím, že je nesmírně vzácné, aby se takto vysokého věku dožili oba manželé," konstatoval Marek.

České kuriozity shromažďuje pelhřimovská agentura Dobrý den, která zároveň spravuje Muzeum rekordů a kuriozit a vydává Českou knihu rekordů. V databázi republikových rekordů lze najít takřka vše. Od ženy s nejvyšším počtem vnoučat přes nejstaršího závodního koně po největší kolíček na prádlo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Agentura Dobrý den

Štítky demografie, lidé, Doubravník, statistika, agentura dobrý den, rekord, Brněnsko, Česko, manželé, Muzeum rekordů a kuriozit, malování, Svratka, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku žije nejstarší pár v Česku. Manželé Bělíkovi mají dohromady 202 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.